GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

23 Eyül 2022

İLEM Heyeti Kudüs’te 3 Kurumu Ziyaret Etti

11-14 Ağustos 2022 tarihlerinde İLEM heyeti Kudüs ziyaretlerinde üç ayrı kurumla görüşmelerde bulundu. İlmi Etüdler Derneği (İLEM) Dış İlişkiler Komisyon Başkanı ve YK üyesi Ahmet Köroğlu ve İLEM Genel Sekreteri Yusuf Temizcan’ın gerçekleştirdikleri Kudüs ziyaretlerinde kurum ilişkilerini ve tanışıklık ağını geliştirilerek ortak çalışmalar yürütmek amaçlanıyor. 

Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs, Burj Al-Luqluq Social Center Society ve Centre For Jerusalem Studies of al-Quds University kurumlarına gerçekleştirilen ziyaretlerde İLEM’in çalışmalarından bahsedildi. Ziyaret edilen kurumların çalışmaları hakkında bilgi edinilirken ortak çalışmalar üzerine istişarelerde bulunuldu.

İlk olarak; Filistin ve özelde Kudüs üzerine araştırma ve yayın çalışmaları yapan, Kudüs konulu zengin bir kütüphaneye sahip özerk ve sivil bir oluşum olan Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs (PASSIA) 13 Ağustos 2022 tarihinde ziyaret edildi. PASSIA direktörü Dr. Mahdi Abdul Hadi PASSIA’nın neler yaptığı üzerinde durdu. Kudüs tarihinin fotoğraflar ve tarihi kronoloji ile ele alındığı prestij baskılı bir kitabı detaylıca anlatarak internet üzerinden esere erişim imkanı olduğunun altını çizdi. Bununla birlikte Kudüs’ün tarihinde önemi haiz isimlerin portre çalışmalarının olduğu bir kitap ile Kudüs haritaları hediyelerini takdim etti.

1991’den bu yana faaliyetlerini sürdüren, Kudüs eski şehir sınırları içerisinde yer alan ve gençlik çalışmalarıyla öne çıkan Burj Al-Luqluq kurum ziyaretinde genel direktörü Muntasır Edkaidek ile iki kurumun faaliyet alanları geniş bir şekilde konuşuldu. İLEM’den ilgili öğrencilerin Burj’daki çalışmalara yönlendirilebileceği, aynı şekilde Burj’da akademik çalışmalara ilgili olan öğrenci, eğitmen, hocaların İLEM’e yönlendirilebileceği kararları alındı. 

Son olarak Kudüs Üniversitesi’ne bağlı bir araştırma merkezi olan Centre For Jerusalem Studies of al-Quds University ziyaret edildi. Merkez direktörü Yussuf Al Natshe ise araştırma merkezinin hangi alanlara yoğunlaştığı ve neler yaptığı üzerine gerçekleştirdiği sunumda Kudüs özelinde akademik çalışmalar, yayınlar, sempozyumlar, toplantılar yapıldığını ifade etti. Diğer iki ziyaretten farklı olarak İLKE Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Erdoğmuş ve İLKE Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Torlak ile Sıddık Acarlar’ın da eşlik ettiği ziyarette İLEM ve İLKE’nin çalışmalarına dair bilgi verdi. Görüşmede Yussuf Al Natshe; Türkiye’den Kudüs Üniversitesi’ne ve bu merkeze dair yoğun bir ilgi olduğunu, bu ilgiden çok memnun olduklarını; akademik sahada Kudüs’le alakalı çalışmalar yapmak isteyen araştırmacılara açık olduklarını, memnuniyetle dile getirdi. Karşılıklı hediyeleşmelerle görüşme sona erdi.