GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

31 Mart 2022

İslam Düşüncesinde Siyaset İktisat İlişkisi Konferansı Gerçekleştirildi

İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İslam Siyaset Düşüncesi Projesi’nin (İSD) ikinci aşamasına 29 Mart Salı günü yapılan konferansla başlanıldığını duyurdu. Cengiz Kallek’in konuşmacı olarak katıldığı “İslam Düşüncesinde Siyaset-İktisat İlişkisi” başlıklı konferans Ömer Türker moderatörlüğünde gerçekleşti.

Program Marmara İlahiyat Fakültesi Raşit Küçük konferans salonunda 18:30’da, İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit’in açılış konuşması ile başladı. Macit, konferansın Siyaset Çalışmaları Merkezi bünyesinde yürütülen İSD’nin 2. aşaması kapsamında gerçekleştirildiğini, farklı konuklarla konferans serisinin devam edeceğini vurguladı ve projenin Sultanbeyli Belediyesi tarafından desteklendiğini belirtti. Projenin yürütücüsü olan Süleyman Güder’e de teşekkürlerini iletti.

Macit konuşmasının devamında İSD’nin 2. aşama çalışmalarının çeşitli çalıştay, sempozyum, kitap yayını, video-konferans, katalog yenilemesi gibi unsurlar içereceğini ve 2 yıl süreceğini ifade etti.

İslam Siyaset Düşüncesi Bakir Bir Alan

Selamlama konuşmasının ardından açılışı yapan Ömer Türker proje hakkında bilgiler paylaştı. İlk senesinde iki seminerin Lütfi Sunar’ın editörlüğünde Siyasi Düşüncenin Temel Teorileri bağlamında editöryal kitap ve seminer gerçekleştiğini, kataloglama çalışmalarının kendi içerisinde bir seviyeye ulaştığını belirten Türker, kitap taslağı oluşumuna yardımcı olduğunu belirtti. İslam’da siyasi düşüncenin dinamikleri, nelerle ilişkili olduğu, günümüzdeki hangi kavramlarla bağlantılı olabileceği, farklı disiplinlerle nasıl münasebet kurduğunu ifade etti. İslam Siyaset Düşüncesi’nin bakir bir alan olduğunun altını çizen Türker, siyaset metinlerinin derinleştiği noktaların sorgulanacağı, kavramların imalarının peşine düşüleceği, siyaset kapsamına giren birtakım metinlerin hangi kapsamda değerlendirilebileceğinin altını çizdi. Ayrıca, bazı metinlerin yeni bir şey söyleyemediği ya da anlaşılamadığı, bu metinlerin anlamlarının açıklanmasının yolunun yazıldığı dönemdeki konjonktürlerin mercek altına alınmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Takdimin ardından soru cevaplı devam eden programda Ömer Türker, Cengiz Kallek’i konu ile ilgili çeşitli sorular yöneltti. Kallek, kavramları çok önemsediğini, kavramların yerli yerince anlaşılması gerektiği belirterek konuşmasına başladı. Kallek konuşması esnasında, “Peygamber ‘nebi’dir, aynı zamanda devlet başkanı olarak gerek siyaset gerekse iktisat alanlarında çeşitli politikalar ortaya koymuştur, bugüne de hitap edebilecek değer ve çıkarımlarda bulunabilir.” dedi. Kallek, konuşmasında İslam ile siyaset ve iktisat düşüncelerinin ayrı değerlendirilemeyeceğini, klasik dönemden bu yana alanda çok önemli bir birikimin vücut bulduğunu ve bu sahada daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Katılımcılardan gelen soruların da yanıtlandığı söyleşi yaklaşık 2 saat sürdü. Cengiz Kallek’e konuşmasından dolayı hediye takdimini Siyaset Çalışmaları Merkezi Direktörü Süleyman Güder yaptı. Hatıra fotoğrafının ardından program sona erdi.

Programın video kaydının yakında İLEM TV Youtube hesabında yayınlanacağı belirtildi.