GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

Hukuk ve Toplum

EGİTİMCİ: Nihat Bulut

Toplumun tıpkı bir organizma gibi, bütünün yaşaması için çalışan, birbirleri ile etkileşen ve birbirlerini destekleyen parçalardan oluşan yapısal-işlevsel bir sistem olduğu kabul edilir. Burada bütünü oluşturan parçalar işlevlerine göre anlaşılabilirler. Elbette bu işlevsellik salt maddi ögelerle ilgili değildir. Sağlıklı toplum ahlaki nitelikte bağlarla birbirine bağlanmış bireylerden oluşur. Bu bağlar sayesinde toplum uyum içinde çalışır. Toplumu birbirine bağlayan ahlaki bağlar hukukun oluşumu bakımından hayati önemi haizdir. Denilebilir ki hukuk bir yönüyle toplumu bir arada tutan ahlaki inanç ve düşüncelerin bir yansımasıdır.

Kuşkusuz sosyal olgu boyutu hukukun önemli bir özelliğidir ancak hukuk salt sosyal olgu boyutu ile açıklanmaz. O, adalete yönelmiş bir toplum düzeni olmakla, adalet ve normatiflik özelliklerini de içerir.

Bu derste önce hukukun sosyal olgu boyutu üzerinde durulacak, ardından bu boyutu öne çıkaran teoriler ele alınacaktır. Ardından küreselleşme ile birlikte ön plana çıkarılan global toplum ve evrensel hukuk yaklaşımına ilişkin tartışmalar irdelenecektir. Nihayetinde ise butün bu tartışmalar çerçevesinde Türkiye’deki gelişime bakılacaktır.

Tarih Saat Yer
18 Kasım 2023 12:30