Bu çalıştayın odağında ve hedefinde şu üç husus vardır: İlk olarak Endülüs’te kaleme alınan tarih kaynaklarının kendi dönemi ve sonrası için nasıl bir konum teşkil ettiğinin tartışılması ve metodolojik hususiyetleri ile tanıtılması ve geçmişinden günümüze havzada biriken tarih kaynaklarının ve onları ortaya çıkaran tarihçilerin bütünlüklü bir şekilde değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede özellikle Endülüsteki tarihçilik hafızasının gün yüzüne çıkarılması amaçlanmaktadır. İkincil hedef olarak çalıştayın amacı Endülüs’te tarihyazıcılığının ne tür süreçlerden geçerek şekillendiğini ortaya çıkarmak olacaktır. Üçüncü olarak ise Endülüs’te çağdaş dönemde tarih ilmindeki gelişmeleri, derinleşmeleri, dönüşümleri, genişlemeleri veya farklılaşmaları idrak etmek, tarihin anlamını merkeze alarak modern değişim ve gelişmeler ışığında tarihyazımını ve tarihin geleceğini derinlikli bir şekilde tetkik etmek hedeflenmektedir. Nihai olarak ise İber Yarımadası’nın bugün içinde bulunduğu süreci geçmişin birikim ve tecrübesiyle geleceğe yönelik (future history) vizyonunun neler olabileceği üzerinde durulacaktır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde gerçekleşecek olan çalıştay saat 09:30'da açılış ve selamlama konuşmalarıyla başlayacak. Açılış ve selamlama konuşmalarından sonra Mehmet Özdemir'in açılış dersi gerçekleşecek.
Açılış dersinden sonra toplamda 3 oturumdan oluşacak olan çalıştayın ilk oturumunda "Fetih-Valiler ve Emeviler Dönemi (711 - 1031)" , "Mülükü't-Tavaif Dönemi (1031 - 1090)" ve "Murâbıtlar (1090 - 1147) ve Muvahhidler (1147 - 1248) Dönemi) başlıklı tebliğler sunulacak.
İkinci oturumda "Benî Ahmer (Nasrîler) Dönemi (1238 - 1492)" , "Moriskolar Dönemi (1492 - 1612)" ve "Endülüste Siyer Yazımı" başlıklı tebliğler sunulacak.
Çalıştayın son oturumunda "Modern Dönem Endülüs Çalışmaları" ve "Tarihyazımında Endülüs Mirası: Kapsamlı Analiz" başlıklı tebliğler sunulduktan sonra genel müzakereler gerçekleşecek.