GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

25 Şubat 2025

Medeniyet Havzalarında Tarih ve Tarihçilik VI: Uluslararası Bilâdüşşam Sempozyumu

Sempozyumun odağında ve hedefinde şu üç husus vardır: İlk olarak Bilâdüşşam’da kaleme alınan tarih kaynaklarının; kendi dönemi ve sonrası için nasıl bir konum teşkil ettiğinin tartışılması, metodolojik hususiyetleri ile tanıtılması, geçmişten günümüze havzada biriken tarih kaynaklarının ve onları ortaya çıkaran tarihçilerin bütünlüklü bir şekilde değerlendirilmesi hedeflenmektedir. İkincil hedef Bilâdüşşam’da tarihyazıcılığının ne tür süreçlerden geçerek şekillendiğini ortaya çıkarmak olacaktır. Üçüncü olarak ise Bilâdüşşam’da çağdaş dönem tarih ilmindeki gelişmeleri, dönüşümleri, genişlemeleri veya farklılaşmaları idrak etmek, tarihin anlamını merkeze alarak modern değişim ve gelişmeler ışığında tarihyazımını ve tarihin geleceğini derinlikli bir şekilde tetkik etmek hedeflenmektedir. Nihai olaraksa Suriye’nin bugün içinde bulunduğu süreç, geçmişin birikim ve tecrübesi ile geleceğe yönelik vizyonunun neler olabileceği irdelenerek tahlil edilmeye çalışılacaktır.

İki gün sürecek olan sempozyumun ilk günü: “Biladüşşam’ın Türk Muhafızları”, “Tarih İçinde Tarih: Havzalar Üzerine Düşünmek", “Biladüşşam Siyasi Tarihi” ve “Biladüşşam’da İslamî İlimler Geleneği” başlıklı tebliğlerin sunulacağı açılış paneliyle başlayacak.

Açılış panelini takiben birinci ve ikinci oturumlar gerçekleşecektir. Sempozyumun, “Fethinden Fatımiler Devrine Kadar Biladüşşam’da Tarihyazıcılığı ve Kaynaklar” başlıklı birinci oturumunda; Bilâdüşşam’ın İslâm ordularınca fethinden Fâtımî devrine kadarki süreçte söz konusu havzada gelişen tarihyazımı ve tarih kaynaklarının, “Fatımilerden Memlüklerin Sonuna Kadar Biladüşşam’da Tarihyazıcılığı ve Kaynaklar” başlıklı ikinci oturumundaysa; Fâtimîlerin kuruluşundan Memlüklerin yıkılışına kadarki dönemde Bilâdüşşam tarihyazıcılığı ve kaynaklarının izi sürülecektir.

Sempozyumun ikinci günü üçüncü, dördüncü ve beşinci oturumlar gerçekleştirilecektir. İlk olarak “Osmanlı’dan Modern Dönemlere Biladüşşam’da Tarihyazıcılığı ve Kaynaklar” başlıklı üçüncü oturumda, uzun yıllar Osmanlı hâkimiyetinde kalan Bilâdüşşam’da Osmanlı’dan modern döneme uzanan süreçte gelişen tarihyazıcılığı ve kaynaklarının, “Osmanlı Sonrası Biladüşşam’da Tarihyazıcılığı ve Kaynaklar” başlıklı dördüncü oturumda Osmanlı’nın yıkılışından günümüze Bilâdüşşam tarihyazıcılığı ve kaynaklarının yeri saptanmaya çalışılacaktır. Beşinci ve son oturumdaysa “Bugün ve Gelecek Vizyonu Arasında Suriye” başlığı altında Suriye’nin içinden geçmekte olduğu süreç, geçmiş-şimdi-gelecek bağlamında tartışılacaktır.

Uluslararası Bilâdüşşam Sempozyumu 25 - 26 Şubat 2025 tarihlerinde Muş Alparslan Üniversitesi 1071 Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecektir. Programa ilgi duyan herkes davetlidir.