GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

12 Ekim 2022

Sürdürülebilir Kent Planlama Anadolu Yerleşmelerini Anlayabilir mi?

Sürdürülebilirlik şemsiyesi altında önerilen ancak doku ölçeğinde çalışılmamış, çoğunlukla batı merkezli gelişen yeni kent planlama yaklaşımlarının önermeleri, Anadolu’da bugün eski kent olarak tanımladığımız yerleşmelerimizde yüzyıllardır fizik mekânı biçimlendirmektedir. Ayrıca üst ölçekten ve genel bir bakış açısıyla üretilen bu kent planlama yaklaşımları Anadolu yerleşme kültürünü anlamakta eksik kalmaktadır.

Bu sunumda temel amaç: Osmanlı Dönemi Anadolu yerleşme kültürünün fizik mekân öğelerinin; coğrafya, sosyal, ekonomik, politik, kültürel yapılar ile ilişkilerini çözümleyerek yerleşmelerin konut alanlarındaki kurgusunu anlamlandırmaktır.

Sunumda 19. yüzyılın ikinci yarısında geleneksel yerleşmelerin geldiği aşamadaki kentsel dokuların -özellikle 1990’lı yıllardan sonra iklim krizi ve kentleşmenin tehlikelerine karşı önlem almak ve tüketilen doğal kaynakların akıllı kullanımı amacıyla geliştirilen- yeni kent planlama yaklaşımları doğrultusunda incelenecek ve Boyabat yerleşmesinde örneklenecektir.

Anadolu’da halen yerleşme sürecinin izleri sürülebilen geleneksel yerleşmelerin konut dokularının konumlanma / doğal çevre verilerine uyumunun yapılar arası, alt-bölgelerarası ve donatılarla ilişkiler açılarından kurduğu mekân oluşturma kültürünün temeli olduğunun vurgulanması; yeni yaklaşımlar aracılığıyla gündeme taşınmasının yerleşmelerin gelecekte sürdürülebilir gelişmesini sağlamak için yararlı olacaktır.

Katılım: Program, 12 ekim 2022 Çarşamba günü saat 18.00'de İLEM Teras Salonda gerçekleşecek. Programa ilgi duyan herkes davetlidir.

Başlangıç Tarihi Başlangıç Saati Bitiş Tarihi Bitiş Saati Yer
12 Ekim 2022 18:00 12 Ekim 2022 19:15 İLEM