GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

30 Kasım 2024

TÜDAP | Millî Görüş Hareketi: Fikri Kökenler, İktisadi ve Siyasi İddialar Çalıştayı

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) bünyesinde yürütülen Türk Düşüncesi Araştırmaları Programı (TÜDAP) faaliyetlerine, akademik, entelektüel manada yeterince çalışılmamış olan ayrıca Türkiye'nin siyaset ve siyasi düşünce tarihinde özgünlüğünü koruyan Milli Görüş Hareketini konu edinerek devam etmektedir. 30 Kasım 2024  Cumartesi günü saat 10:00'da İLKE Vakfı Toplantı Salonunda yüz yüze bir şekilde gerçekleştirilecek "Millî Görüş Hareketi: Fikri Kökenler, İktisadi ve Siyasi İddialar" başlıklı çalıştayda Türk siyasal hayatında önemli bir yeri bulunan Milli Görüş Hareketi’ni Türk düşünce tarihindeki kaynakları ve buna bağlı olarak ortaya koyduğu siyasi iddialar üzerinden anlaşılmaya çalışılacaktır. Çalıştay İLEM ve Ümraniye Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilecektir.

İLEM dahilinde gerçekleşmekte olan projelerin en yenisi olan Türk Düşüncesi Araştırmaları Programı (TÜDAP) bünyesinde son iki yüzyıllık süreçte Türkiye’de gelişen düşünce hareketlerini ve bu hareketleri temsil eden yazarlar, şairler, eserler, dergiler, gazeteler, dernekler, siyasi partiler, önemli olaylarla ilgili bilgi birikimini konu edinecektir.

Üç oturumdan oluşacak çalıştayın ilk oturumunda Milli Görüş Hareketi’nin uluslararası siyaset düşüncesine dair bakışı ele alınacak. İlk oturumda Birol Akgün "Türk İslam Siyaset Düşüncesi ve Milli Görüş", Muhammed Hüseyin Mercan "Milli Görüş ve Uluslararası Düzen: Alternatif Bir Paradigma Arayışı" ve Abdulgani Bozkurt "Ana Akım İslami Hareketler ve Milli Görüş: Karşılaştırmalı Bir İnceleme" başlıklı tebliğlerini sunacaktır.

İkinci oturumda İrfan Ersin "Millî Görüş ve Adil Düzen" ve Taha Eğri "D8 ve Uluslararası Sistem Bakışı" başlıklı tebliğleriyle Milli Görüş Hareketinin iktisadi düşüncesinin temelindeki en mühim kavramlardan bazılarını izah edecektir. 

Üçüncü oturumda Emin Yaşar Demirci "Türkiye’de Geleneksel İslam ve Tasavvuf Kültürünün Millî Görüş Hareketine Etkileri" , Ömer Baykal "Millî Görüş Hareketine Dini Gruplardan Tepkiler" ve Mahmut Hakkı Akın "Türk Düşünce Hayatında İslamcılık ve Ümmetçiliğin Millî Görüş Hareketine Etkileri" başlıklı tebliğyleriyle Milli Görüş Hareketi’nin fikri ve sosyal kaynakları anlaşılmaya çalışılacaktır. 

Milli Görüş Hareketinin Türk düşünce tarihindeki kaynakları ve buna bağlı olarak ortaya koyduğu siyasi iddiaların  ele alınacağı panel 30 Kasım 2024 Cumartesi günü saat 10.00’da İLKE Vakfı Toplantı Salonunda gerçekleşecektir. Programa ilgi duyan herkes davetlidir.