GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

17 Nisan 2025

"Medeniyet Havzalarında Tarih ve Tarihçilik VII: Endülüs" Çalıştayı Gerçekleştirildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen Medeniyet Havzalarında Tarih ve Tarihçilik VII: Endülüs başlıklı çalıştay başarıyla gerçekleştirildi.

Saat 09.30’da başlayan etkinlik, açılış ve selamlama konuşmalarıyla başladı. Ardından Prof. Dr. Mehmet Özdemir’in açılış dersiyle çalıştay programı akademik bir zemin üzerinde şekillendi.

Çalıştayın açılışında, İLEM Yönetim Kurulu adına selamlama konuşmasını Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tok gerçekleştirdi.

Üç oturumdan oluşan çalıştayda, Endülüs tarihinin farklı dönemlerine ve tarihçilik anlayışına dair kapsamlı sunumlar yapıldı. İlk oturumda “Fetih-Valiler ve Emeviler Dönemi (711 - 1031)”, “Mülükü’t-Tavaif Dönemi (1031 - 1090)” ve “Murâbıtlar (1090 - 1147) ve Muvahhidler (1147 - 1248) Dönemi” ele alındı.

İkinci oturumda ise “Benî Ahmer (Nasrîler) Dönemi (1238 - 1492)”, “Moriskolar Dönemi (1492 - 1612)” ve “Endülüs’te Siyer Yazımı” başlıklı tebliğler sunuldu.

Son oturumda “Modern Dönem Endülüs Çalışmaları” ile “Tarihyazımında Endülüs Mirası: Kapsamlı Analiz” başlıklı sunumların ardından genel müzakereler gerçekleştirildi.

Çalıştay kapsamında Endülüs’teki tarihyazımının tarihsel süreç içindeki gelişimi, çağdaş dönemle olan ilişkisi ve geleceğe yönelik vizyonu bütünlüklü biçimde ele alındı. Katılımcılar, tarihçilik hafızasına dair zengin bir perspektif edinme imkânı buldu.