GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

18 Kasım 2022

11. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Mardin'de Düzenlendi

İlmi Etüdler Derneği’nin (İLEM) 2012’den beri yılda bir kez düzenlediği Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi (TLÇK) Mardin’de gerçekleştirildi. Farklı illerden kongreye katılan genç akademisyenler 26 oturumda 107 bildiri sundular.

TÜBİTAK iş birliğiyle Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Kadim Akademinin destekleriyle düzenlenen kongre, Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Açılış Konferansı ile başladı. 3 gün sürecek kongrenin açılışında konuşan İLEM Yönetim Kurulu Üyesi Talha Erdoğmuş, 11 yıldır süren TLÇK’nin lisansüstü düzeyde yürütülen çalışmaların niteliğinin arttırılmasına ve genç akademisyenlerin ortak çalışmalar yapmalarına katkı sunduğunu belirtti.

İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit İLEM'in 20 senedir ilmi sivil bir kuruluş olarak sürdürdüğü çalışmalardan bahsettiği konuşmasında şunları söyledi:

“Kongre, bizim bu konudaki çalışmalarımızın en üzerinde titrediğimiz noktalarından biri. Genç akademisyenler buluşmalarını da katarak 16 senede 1400 bildiri sunuldu. Bunlardan 800'ünün 40 cilt olarak yayınlandığı bir külliyat. Dolayısıyla büyük bir emek var. Büyük bir özveri var. Bunun sürdürülmesi noktasında büyük bir irade söz konusu."

Kadim Akademi Başkanı Ziya Polat ise konuşmasında İLEM'in başka derneklere örneklik teşkil ettiğini vurgulayarak; yeni bir ilim, yeniden bir ilim ve alim düşüncesiyle Kadim Akademi'nin de İLEM'i örnek alarak kurulduğunu ifade etti.

İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar ise TLÇK gibi nitelikli bir programın 11 yıldır devam etmesinin ülkemiz adına bir mutluluk vesilesi olduğunun altını çizerek "Bugün Türkiye genç ve nitelikli bir akademik insan gücüne sahip. Bu akademik nitelikli insan gücünün üniversitelerin kurumsal yapıları içinde daha iyi yer edinmesi, dünya ölçeğinde uluslararası alanda söz sahibi olabilmeleri için bu tür organizasyonlar çok önemli." dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü İbrahim Özcoşar ise konuşmasında bilgiyi ahlak zemininde toplumsal faydayı amaçlayan bir üretime dönüştürmeye çalıştıklarının altını çizerek benzer hedeflerle düzenlenen TLÇK'yi oldukça önemsediklerini ifade etti.

Selamlama konuşmalarını ardından İbrahim Özcoşar'ın oturum başkanlığında "Yükseköğretimin Bugünü ve Yarını" paneli başladı. Nihat Erdoğmuş "Yükseköğretimin Güncel Meseleleri ve Geleceğe Hazırlık" ve Durmuş Günay "Lisansüstü Eğitimin Felsefesi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi

Aynı gün başlayan TLÇK oturumlarında genç akademisyenler tecrübeli akademisyenler ve akademisyen adayları önünde bildirilerini sunma imkanı buldu.

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirilen kongrede; Kasımiye, Nisibis ve Zinciriye salonlarında 3 gün boyunca 26 oturumda 107 bildiri sunuldu.

Oturumların sürdüğü üç günün ardından kapanış oturumunda Kamuran Gökdağ, Ziya Polat ve Latif Karagöz konuştu. Kongrenin değerlendirildiğiğ oturumda katılımcılarda kongre sürecine ilişkin görüş ve önerilerini sunma fırsatı buldu.

Her yıl Türkiye’deki bir üniversite ve bulunduğu şehre konuk olan TLÇK, kongre sonunda kültürel bir gezi gerçekleştirme geleneğini Mardin’de de sürdürdü. Katılımcılar  rehberle eşliğinde Deyrulzafaran Manastırı, Dara Antik Kenti, Kasimiye Mederesesi ve Eski Mardin’i gezdi.

Kongre programı sonunda 16 farklı alan ve 85 alt başlıkta şekillenen bildirilerin kitaplaştırılarak bilim dünyasına kazandırılacağının duyurusu yapıldı.