GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

10 Temmuz 2021

2. İlmi Sivil Kuruluşlar Çalıştayı Gerçekleşti

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) öncülüğünde ikincisi gerçekleştirilen İlmi Sivil Kuruluşlar Çalıştayı, ilmi faaliyetler yürüten sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 3 Temmuz 2021 Cumartesi günü çevrimiçi ortamda gerçekleşti.

Pandeminin ilmi ve fikri kuruluşlara ne gibi imkan ve zorluklar getirdiğini, nasıl yeni gündemler oluşturduğunu anlamak maksadıyla İLEM’in çağrısıyla bir araya gelinen çalıştay iki oturum olarak düzenlendi.

Salgının Getirdikleri

İLEM Mensuplar Komisyonu Başkanı Yunus Çolak’ın oturum başkanlığında “Salgının Kurumların Faaliyetlerine ve Organizasyonuna Etkisi: İmkanlar ve Yeni Alanlar” başlığıyla gerçekleşen ilk oturumda farklı ilmi sivil kuruluşların deneyimleri üzerinden paylaşım ve değerlendirmelerinden istifade etmeyi amaçladıklarını belirten Çolak, salgının getirdiği çalışma ve düşünme biçimlerini anlama gerekliliğine vurgu yaparak farklı coğrafyalardan ortak ve benzer amaçlı kuruluşların ve kişilerin tanışması ve tecrübe paylaşımına vesile olmasıyla çalıştayın farklı birlikteliklere imkan tanıyacağının altını çizdi.

Yunus Çolak’ın ardından söz alan İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit, salgının getirdiği temel etkileri değerlendirmek ve İLEM’in faaliyetlerinin nereye evrildiği hakkında açıklamalar yapmak üzere sunumunu yaptı.

Salgınla Birlikte Yeni İmkanlar

“Salgınla Beraber Kurumsal Faaliyetlerin Yapısı Nereye Evriliyor?” başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Macit, yeni muhatap kitlenin artışı, bilginin kalıcılığı ve uzun süre kullanımı, muhatap kitlenin genişlemesi, canlı yayınların aynı anda erişime imkan sağlaması, daha az maliyet yoluyla geniş katılımlı organizasyonların yapımı, vakit tasarrufu gibi imkanların pandemiyle birlikte deneyimlendiğini belirtti. Tüm bunların beraberinde bilgi güvenliği, kişisel verilerin korunması, kişisel zamanın azalması ve dijital yorgunluk gibi getirilerinin de olduğunu aktardı.

Çalıştayın 2. oturumunda ise “Salgının Getirdiği Yeni Çalışma ve Düşünme Biçimleri” başlığı altında bir araya gelindi. Necdet Subaşı, İbrahim Halil Üçer’in oturum başkanlığında “Salgın Sürecinde Gündemimize Gelen Yeni Meseleler” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Subaşı, pandemiyi değerlendirirken, beklenilenin aksine zorlu, yorucu ve kuşku dolu bir süreç olduğunu belirtti. Pandeminin davranış ve alışkanlıklarımızı, bir araya geliş biçimlerimizi değiştirdini ifade eden Subaşı, dijital mecraların olağanüstü kullanımıyla birbirine dokunmayan grupların birbirine dokunmaya başladığını ve birçok dini ve toplumsal meselede polemiklerin yoğunlaştığını gözlemlediğini söyledi. 

Daha sonra ülkenin entelektüel gündeminin yapay, yüzeysel, üstünkörü ve geçişken gündemler olmasından yola çıkarak nitelikli tartışmalar geliştirmek ve pandemi süresince dijital platformdan teması artırmak niyetiyle Karantina Sohbetleri’ni gerçekleştirdikleri söyledi. Öte yandan Karantina Sohbetleri’nin değerlendirmesini yaparken katılımcıların ait olduğu grupların ne gibi gerilim noktalarına sahip olduklarını gözlemlediğini ifade etti. 

STK’ların Pandemi Deneyimleri

Oturumun bir sonraki bölümünde ise çalıştay katılımcıları ve çeşitli dernek temsilcileri pandemi süresince deneyimlerini ve ürettikleri çalışmalarını değerlendirdi. Temelde katılımcılar yakın ve derinlemesine ilişki kurmanın zorlaşması, mensupların faaliyetlere devamlılığının azalması, öğrenci konaklama tesislerinin yürütme sorunları, yardım çalışmalarının yerelleşmesi, bilgi üretiminde saha çalışmalarının aksaması, iş üretme sürecinde motivasyon kaybı, donanım ve insan kaynağı yeterli olmayan kurumların dijital platformlardan yeterince istifade edememesi, ekonomik olarak yeterlilik gösteremeyen derneklerin ya olumsuz etkilenmesi ya da kapanması gibi meseleler dikkat çekti.

Katılımcıların kapanış için söz alması, dilek ve temennilerinin iletilmesinin ardından program sona erdi.

 

Katılımcı kurumlar:

Adana Doğu-Batı Derneği

AKDAV

Birlik Akademi

BÜSAM

Ereğli Ensar Okuma Halkası

Eskişehir İrfan Okulu

Genç Akademisyenler Birliği

Genç İHH

İKEV-İSİLAM

İMH Konya

İSAR

İSM

İSTEV

İYC Eğitim

Mavera Vakfı

Mavi Umut Derneği

Şehirli Derneği

TEKDER İstanbul

Türkiye Balkan Gençlik Ağı

UDEF

Urfa İlim Sanat Merkezi

Van Bilhikem Derneği

YEKDER