GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

23 Ekim 2021

2021 – 2022 Dönemi İLEM Açılış Konferansı Gerçekleştirildi

İLEM Eğitim Programı 2021-2022 Açılış Konferansı Kamuran Gökdağ’ın “Hayatın Tekilliği: Sosyo-Politik Teorilerini Sınayan Bir Düzensizlik İlkesi” başlıklı konferansıyla 22 Ekim 2021 günü Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Pandemi koşullarının göz önünde bulundurulduğu programda keyifli dakikalar yaşandı.

Konferans, İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit'in selamlama konuşması ile başladı. Macit, sözlerinde İLEM’in sürdürdüğü eğitim programları ile bir düşü gerçekleştirme yolunda bilgi üretimini dinamik bir parça haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Bununla beraber, düşlerin peşinde olan 20 senelik bu serüvende çalışkan ve üretken bir yapının inşa edilmesini umut ettiklerini belirtti.

İLKE Vakfına, mütevelli heyeti başkanı Nihat Erdoğmuş'a, yönetim kurulu üyelerine, Kamuran Gökdağ'a, kendilerini yalnız bırakmayan konuklara ve yeni katılımcılara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Ardından söz alan İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar konuşmasına İLEM’in sürdürdüğü geleneğin öneminden bahsederek başladı. Sunar, ilmi çalışmalara yönelik yeni fikirlerin ortaya çıkarılma sürecinde teklif ve çözümlerin kıymetinden bahsetti. Bugünün meselelerine dair çözüm üretmede Türkiye'nin teklif sunması gerektiğini belirterek programa yeni katılan öğrencilere başarılar dileyip konuşmasını sonlandırdı.

Son olarak söz alan İLKE Vakfı mütevelli heyeti başkanı Nihat Erdoğmuş, İLKE’nin 40 yıllık geçmişinden bahsederek sözlerine başladı. İLEM’i desteklemekten mutluluk duyduklarını, Türkiye’nin temel meselelerine çözümler üretmek istediklerini ve eğitim politikalarına önem verdiklerini belirtti.

İLEM Çalışma Merkezlerinin farkını ortaya koyduğunu belirten Erdoğmuş, hocaların peşinde olmanın öneminden bahsederek hoca-öğrenci ilişkisini ele almak gerektiğini ve bu yönde yapılan çalışmaların kıymetli olduğunu vurguladı.

Konferans İLEM Mensuplarının selamlama videoları ile devam etti. Mensuplar, geçmiş dönemlerdeki İLEM Eğitimine dair tecrübe ve anılarını aktardılar. Video gösteriminin devamında İLEM Eğitim Programı mezunu ve mensubu Ubeydullah Gülaçar ve ekibi Musiki dinletisi gerçekleştirdi.

Program, açılış konuşmaları ve musiki dinletisinin ardından Kamuran Gökdağ’ın “Hayatın Tekilliği: Sosyo-Politik Teorilerini Sınayan Bir Düzensizlik İlkesi” başlıklı konferansı ile devam etti.

Gökdağ sözlerine, “Evvela şunu belirtmem gerekir ki, bugün burada yapacağım sunumun Hegelci ya da Heideggerci anlamda şimdisi, burası veya daha doğru bir ifadeyle bu şimdisi, bu burası hala tecrübe etmekte olduğumuz salgın durumudur. Ancak eğer mevzuyu şimdi ve burası ya da daha da tekilleştirirsek bu şimdi ve bu burası ilişkilendiriyorsak zorunlu olarak salgının diğer salgınlar veya benzer biçimlerde sosyo-politik düzenle ilişkilen kıtlık gibi durumlarla aynılaşan tümel bir boyutta kalmamızı gerektirecektir. Yani tekilde tümeli konuşmuş olacağız aslında” ile başladı

“Peki, sunumumuzun şimdisini neden salgın oluşturmaktadır? Bu soruyu cevaplamadan önce konumuza esastan bir katkısı olmayacağını düşündüğüm bir tartışmayı dışlayarak dışarda bırakmak istiyorum” şeklinde devam etti.

Gökdağ konuşmasını “Yeni salgın: Nitekim, bazı yerleşim yerleri mevcut sosyo-politik yasaları ve normları askıya alarak köylerine giriş çıkışları yasakladı. Ahlaki ve politik yasaları askıya alan yağma pratikleri yapıldı. Camilere gidilmedi. Akraba ziyaretleri iptal oldu. Hasta olduğu halde, örneğin kemoterapisi devam eden kanser hastası tedavi için hastaneye gitmedi. İnanmayacaksınız belki ama, bazı sağlık çalışanları da tedavi etmedi, çeşitli gerekçelerle izne ayrıldı, ayrılmak istedi. Normal koşullarda bunların hepsi sosyo-politik zorunluluklardı. Elbette ki politika ya da biyopolitika iptal olmadı. Bu sebeple bunları değişik formlarda bize gösterebildi” ile tamamladı.

2021 – 2022 Dönemi İLEM Açılış Konferansı İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit’in günün anısına, Kamuran Gökdağ'a hediyesini takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile tamamlandı.