GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

29 Temmuz 2019

21. Yüzyılda Ümmet Olmanın Anlamı İstanbul’da Tartışılıyor

25 ülkeden 60 akademisyenin katılımı ve “İslam’ın Transnasyonal Boyutları ve Ümmet” başlığıyla “Ümmet”e dair teorik ve çağdaş yaklaşımlar tartışılacağı 6. Uluslararası İLEM Yaz Okulu, Cemil Aydın’ın “A Global History of Muslim Internationalism” başlıklı açılış dersi ile başladı.

Açılış programında; 6. IISS düzenleme kurulu başkanı Ahmet Köroğlu, Islamic Cooperation Youth Forum (ICYF) başkanı Taha Ayhan, İlmi Etüdler Derneği (İLEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Süleyman Güder, Mavera Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kara, İLKE Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun söz aldı.

Ahmet Köroğlu konuşmasında, 60 ülkeden, binden fazla araştırmacı bu programa katılmak için çeşitli değerlendirmelerden geçtiğini ve değerlendirmelerin sonucunda 25 ülkeden 60 akademisyenin programa kabul aldıklarını ifade etti. Programa katılmak için emek harcayan değerli katılımcılara, yardımını esirgemeyen hocalara ve organizatörlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Sonrasında söz alan İLEM Başkanı Dr. Süleyman Güder, zamanı ve mekânı değerlendirmeden Müslüman ümmeti hakkında konuşulamayacağını söyledi. Güder, ümmet olmanın bütün insanlık için anlamlı bir teklif ve temsil pratiği geliştirmek anlamına geldiğini ifade etti. Bu nedenle bu fikri uluslararası ölçekte tartışmaya açmak için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, Müslümanların çetrefilli zamanlardan geçtiğini belirterek sözlerine başladı. Politik anlamda birliktelik çabalarının yanı sıra onu güçlendirici, içerik kazandırıcı ve tahkim edici bir şekilde sivil toplum örgütlerinin bu çabaya dahil olmasının önemli olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından 6. IISS “A Global History of Muslim Internationalism” başlıklı açılış dersini vermek üzere Cemil Aydın söz aldı.

Öğleden sonraki İCYF özel panelinin ilk oturumunda Selim Argun ve Mohammed Haron “İslamın Tarihsel Tecrübelerine Yeni Perspektifler:Bilgi, Kimlik ve Medeniyet” başlığı altında İslam’ın tarihi mirasını; ikinci oturumda Sümeyye Parıldar, Naoki Qayyim Yamamato ve Hassan İmran “İslam Dünyasının Entelektüel Mirası”nı ele aldılar.

Programın diğer oturumları ve dersleri 4 Ağustos’a kadar İLEM’de devam edecek.