GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

23 Mayıs 2018

3. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi Gerçekleştirildi

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) işbirliğinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 3. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi 2-3 Aralık’ta dünyanın farklı coğrafyalarından gelen lisansüstü öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Kongre düzenleme heyeti adına kürsüye çıkan Taha Eğri selamlama konuşmasında gerçekleştirilen buluşmanın önemine vurgu yaparak bilginin uluslararası dolaşıma sunulmasına dikkat çekti.

“Doğu-Batı, Kuzey-Güney Gibi Coğrafi Yönlere İşaret Eden Sınırlamalar Dünyanın Sorunlarını Tarif Ederken Yetersiz Kalıyor”

Kongrenin düzenlenmesinde büyük rol alan İlmi Etüdler Derneği (İLEM) adına açılış konuşmasını İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder gerçekleştirdi. Güder konuşmasında “İnsanlığın medeniyet macerasında, dinlerin, kültürlerin, kültlerin ötesine geçilerek bir aydınlanma şuurunun yakalandığı iddiasının insan ve alemle irtibatını kurmaktaki zayıflığı acı vakalarla tekrar tekrar tecrübe edilmektedir.” diyerek kültürlerarası iletişime dikkat çekti. Güder konuşmasında ayrıca bugün doğu-batı, kuzey-güney gibi coğrafi yönlere işaret eden sınırlamaların dünyanın sorunlarını tarif ederken yetersiz kaldığını vurguladı. “İnsanlık bu üretilmiş makineler arasında ideolojilerin tek sesliliğine mahkum ediliyor. Ya kendimizi bilip ihtilaflarımızı bile ahlaki bir erdemle okunaklı kılacağız ya da insanlığımızı bile unutup, kitlemize, partimize, kabilemize, milletimize geçici faydalar sağlayacak ihanetlerin peşinde olacağız. Bu kongre aynı problemi farklı cihetlerden görme imkanı bulmamızı sağlayacak." şeklinde konuşan Güder, kongrede emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Süleyman Güderin akabinde selamlama konuşmalarını gerçekleştirmek üzere İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Cihan kürsüye çıktı. Cihan konuşmasında gerçekleşen kongreye ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük onur duyduklarını belirterek başladı. Akademik üretime çok kültürlü, milletli bir ortamda farklı coğrafyaların tecrübelerinin de eklenerek önemli bir katkı sunacağına dikkat çeken Cihan bu tür çalışmaların artmasına yönelik temennilerini dile getirdi.

“Başkalarının Bizi Çizmesine, Şekillendirmesine, Tanımlamasına Fırsat Vermiyoruz, Vermeyeceğiz De.”

Açılış konuşmalarının sonuncusu Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Mehmet Köse tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasında dünyaya nasıl bir anlam verileceği konusunda çok sayıda insanın zihninde baskın gelen fikirlerin aynı zamanda dünyanın kazananlarını ve kaybedenlerini de belirlediğini kaydeden Köse, “Dünyanın tek merkezli olmadığını, dünyanın tek merkezden üretilen bilgi ile 'evrensel' markası vurularak yönlendirilmesinin doğru olmadığını, materyalist bir medeniyet anlayışının bizim yaklaşımımızla hiçbir şekilde uyuşmadığını ortaya koyma noktasında çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu. Köse uluslararası öğrencilerin bir arada olmasına dikkat çekerek konuşmasına “Biz sizi, sizin tanımlamanız, sizin ifadelerinizle tanıyoruz. Siz de burada bulunarak bizleri doğrudan bizim tanımlamamızla ve bizleri görerek tanıyorsunuz. Aramıza kimseyi sokmuyoruz. Başkalarının bizi çizmesine, şekillendirmesine, tanımlamasına fırsat vermiyoruz, vermeyeceğiz de.” şeklinde konuşarak devam etti.  Köse son üç yılda gerçekleşen bu kongre sayesinde elde edilen başarılara dikkat çektiği konuşmasında ortaya konulan 300 civarında makale, bildiri ve binlerce tezle en azından Türk insanının kafasındaki farklı ülkeler ve kaynaklar tarafından oluşturulan algı ve bilginin değiştirildiğine vurgu yaptı.

Açılış Panelinde Uluslararası Öğrenciler ve Eğitim Diplomasisi Konuşuldu

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen hediye takdiminden sonra İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Akın’ın moderatörlüğünde kongrenin Açılış paneline geçildi. “Uluslararası Öğrenciler ve Eğitim Diplomasisi” başlıklı açılış panelinde ilk olarak Maarif Vakfı Başkan Yardımcısı Cihad Demirli “Maarif Okulları Bağlamında Türkiye’nin Eğitim Diplomasisi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Demirli’nin konuşmasından sonra Öğrenci Hareketliğinin Dış Politikaya Etkisi başlıklı konuşmasıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkan Yardımcısı Hüseyin Gündoğar konuşmalarını gerçekleştirirken, açılış panelinin son konuşması Dışişleri Bakanlığı’ndan Mesut Özcan tarafından “Uluslararası Öğrenci Hareketliğinin Dış Politikaya Etkisi” başlıklı sunumla gerçekleştirildi.

Açılış panelinden sonra verilen öğle arasının akabinde Kongre oturumlarına geçildi. Eş zamanlı olarak 3 oturumun gerçekleştiği kongrede iki gün boyunca 18 oturum gerçekleştirilirken farklı ülkelerden gelen 100’ün üzerinde uluslararası lisansüstü öğrenci tarafından tebliğler sunuldu. Program öğrencilere sertifika takdimiyle sona erdi.