GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

29 Kasım 2018

46 Ülkeden 100 Akademisyen Nevşehir’de Bir Araya Geldi

4. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi, İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) organizasyonu ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde gerçekleşti.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde 22-24 Kasım tarihlerinde düzenlenen kongrenin açılışına; İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, 46 farklı ülkeden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasında tertip heyeti adına kürsüye çıkan Taha Eğri; kongrenin, ülkemizde lisansüstü eğitimine devam eden misafir öğrencilerimizi bir araya getiren bir platform olmasına vurgu yaparak, bilginin uluslararası dolaşıma sunulmasına dikkat çekti.

İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder; kongre vesilesiyle tarihi bir coğrafyada, çok sesli, çok kültürlü ve çok renkli bir bilgi paylaşımı şöleninde bulunmanın sevincini hep birlikte yaşadıklarını ifade etti. Akabinde “Dünyanın farklı coğrafyalarından gelip Türkiye’de eğitimlerine devam eden değerli kardeşlerimizin çok kıymetli çalışmalarını sunacağı ‘4. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi’nde herkes etnik kimliği, cinsiyeti, milliyeti, dili ve dini ne olursa olsun kendi fikirlerini özgürce paylaşma imkanı bulacak.” şeklinde konuştu.

Bu kongrenin, aynı mes’eleyi farklı cihetlerden görme imkanını bulduğumuz akademisyen adaylarıyla bir araya gelme platformu olduğunu belirten Güder; kongreden yükselecek fikir ve seslerin, kitaplarda bir tesir bırakmanın ötesinde, tanışıklıkları, dostlukları ve samimi paylaşımları temin ederek “insan” kimliğimizi pekiştireceğine dikkat çekti. Güder, İLEM camiası olarak bugüne kadar tüm insanlığın sorunlarına çare bulma arayışı ve gayreti içerisinde olduklarına da sözleri arasında yer verdi.

Daha sonra Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu (YTB) Başkanı Abdullah Eren ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı selamlama konuşmalarının ardından moderatörlüğünü İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder’in yaptığı ve NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Türkiye’de Yükseköğretimin Uluslararasılaşma Vizyonu’ başlıklı açılış paneli gerçekleştirildi.

Açılış panelinden sonra verilen öğle arasının akabinde Kongre oturumlarına geçildi. Eş zamanlı olarak 3 oturum gerçekleşti. Kongrede iki gün boyunca 18 oturum gerçekleştirilirken, farklı ülkelerden gelen 100 uluslararası lisansüstü öğrenci tarafından Tarih, Edebiyat, Felsefe, Hukuk, İlahiyat, İktisat, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Psikoloji, Bölge Çalışmaları gibi alanların yanı sıra sosyal bilimlerin diğer bilim dallarına ait tebliğler sunuldu. Oldukça verimli geçen oturumlarda öğrenciler birikimlerini paylaştılar.

Kardeşlik bağlarının daha da kuvvetlendiği kongre süresince birbirleriyle kaynaşma imkanı bulan öğrenciler 24 Kasım günü kongreye ev sahipliği yapan Nevşehir’de Ürgüp-Göreme gezisine katılma imkanı buldular.