İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından düzenlenen Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi’nin (TLÇK) beşincisi, 12-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Dört gün süren etkinlikte, 32 oturumda 45 farklı üniversiteden gelen akademisyenlerce 122 tebliğ sunuldu.
Her yıl farklı bir üniversitede gerçekleşen kongre, bu yıl Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ev sahipliğinde Isparta’da yapıldı. TLÇK Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Songur, yaptığı açılış konuşmasında; beşincisi düzenlenen kongrenin her yıl daha da büyüdüğünden ve Türkiye akademisine olan katkısından bahsetti. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’da yaptığı konuşmada bu kapsamda nitelikli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti katılımcılarla paylaştı.
İLEM Başkanı Lütfi Sunar ise yaptığı açılış konuşmasında kongrenin, lisansüstü çalışmalar yapan araştırmacıların ortak dil ve yöntem geliştirmelerine zemin sağlamak, Türkiye’de yaşanan özgün akademik üretim sorununu aşmaya yönelik kuşatıcı yaklaşımları teşvik etmek amacıyla düzenlendiğini ve sosyal bilim çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaya başladığını ifade etti.
Program, açılış konuşmalarının ardından, eski YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Acar tarafından gerçekleştirilen “Bilimsel Çalışmada Anlayış ve Yorumlama” başlıklı panel ile devam etti. Günay, bir coğrafyada akademisyenlerin birbiriyle iletişimde olmadığında bilimsel bir topluluk oluşturamayacağını ve dolayısıyla bir paradigma ortaya koyamayacağını ifade ederek, Türkiye’nin birbirleriyle etkileşimde olmaya açık bir akademik anlayışa ihtiyacı olduğunun altını çizdi.
Necmettin Erbakan Üniversite’sinden Prof. Dr. Mustafa Acar ise; Türkiye’de sosyal bilimlerdeki eksikliğe değinerek, “Sosyal bilimler ülkemizde ihmal edildi. En zeki çocuklarımız, doğa bilimlerine, fen bilimlerine yönlendirildi. Bugün, sosyal bilimlerde de hem insani hem de maddi bir yatırıma ihtiyaç olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Panelin ardından kongre açılış programı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın “Türkiye’de Bilim Politikaları ve TÜBA” başlıklı söyleşisiyle devam etti. Acar, “Sosyal bilimler, medeniyet inşasının ya da ihyasının merkezindedir. Fakat, maalesef ki, ülkemizde, sosyal bilimlere gereken önem verilmemektedir” şeklinde konuşarak, aydınlanmanın ışığı olarak Batı uygarlığının görüldüğünü, oysa bizim üzerimize düşeninse istekle ve aşkla milletimize, geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkmamız gerektiğini vurguladı.
Söyleşinin ardından, Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 5. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi, gala yemeği ve musiki dinletisiyle açılış programı gerçekleştirildi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi bilimsel oturumları 13-14 Mayıs’ta 4 paralel oturumda devam etti. 45 farklı üniversiteden lisansüstü öğrencilerin ve akademisyenlerin katıldığı kongrede sunulan tebliğler; edebiyat, eğitim, felsefe, hukuk, iktisat, ilahiyat, iletişim, işletme, mimarlık ve şehircilik, sanat, siyaset bilimi, sosyoloji, sosyal politikalar, tarih, uluslar arası ilişkiler gibi farklı disiplinlerde toplamda 32 oturumda 122 tebliğ sunuldu.
İki gün boyunca geniş bir katılımla gerçekleşen 5. Türkiye Lisansüstü Kongresi, 16 Mayıs Pazar gerçekleştirilen Eğirdir gezisi ile son buldu.
Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi’nin altıncısı, 2017’de Muş Alpaslan Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.