GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

23 Mayıs 2018

İLEM 2017 Yaz Akademisi Gerçekleştirildi

İstanbul’daki lisans öğrencilerine yönelik eğitim programı düzenleyen İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İstanbul’dan Anadolu’ya ilim köprüsü olma gayesiyle İLEM Yaz Akademisi’ni düzenliyor. Bu sene ikincisi gerçekleştirilen programa Anadolu’nun farklı şehirlerinden lisans 3.ve 4. sınıfa devam eden 62 öğrenci katıldı.

69 farklı üniversiteden 465 başvurunun yapıldığı programa kontenjan çerçevesinde 28 farklı üniversiteden 62 öğrenci dahil edildi. 16-23 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen program Alev Erkilet’in, “Kent ve Mimari Üzerinden Dönüşümler” başlıklı açılış konuşmasıyla başladı. Programda; Kasım Küçükalp, Batı Düşüncesi, Mehmet Ali Büyükkara, Çağdaş İslam Düşüncesi, İhsan Fazlıoğlu, Akaide Giriş, Mahmut Hakkı Akın, Türkiye’de Toplum ve Siyaset, İbrahim Halil Üçer’de, İslam Düşüncesine Giriş başlıklı seminer derslerini gerçekleştirdi. Vahdettin Işık, Buhranlarımız, eğitim programı danışmanları ise Doğu ve Batı Arasında İslam kitaplarının tahlilini, Yusuf Ziya Gökçek ise Cezayir Bağımsızlık Savaşı ve Camp de Thiaroye filmlerinin kritiğini gerçekleştirdi.

Seminer dersleri ve kitap kritikleri boyunca öğrencilerin doğrudan bir bilgi alma sürecinde bulunmaları yerine daha çok eleştirel bakış açısı kazanmaları hedeflenirken, karşılıklı soru ve cevaplarla daha da derinleşen seminer derslerinde, karşılaşılan problemlere farklı perspektiflerden bakabilmenin önemi vurgulandı.

Seminer derslerinin, kitap ve film kritiklerin yanı sıra şehir ve kültür gezilerinin de bir eğitim olduğu bilinciyle İLEM, yoğun bir İstanbul gezisi ile Anadolu’dan gelen öğrencileri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış İstanbul’un tarihi mekanları ile buluşturdu. Karaköy’den Sultanahmet’e, Üsküdar’dan Çengelköy’e yapılan gezilerin yanında boğaz turu ile sahil şeridini gezen öğrenciler karşılaştıkları batı ve doğu mimarisinin hem fiziki yapıları hakkında hem de inşâ edildikleri dönemler hakkında bilgi edinmiş oldular.

Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı ve Üsküdar Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleşen program, katılım belgelerinin takdiminin ardından gerçekleştirilen boğaz turu ile son buldu.