GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

19 Ekim 2024

İLEM 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Konferansı Gerçekleşti!

İLEM 2024-2025 Açılış Konferansı büyük bir katılımla gerçekleştirdi. Açılış 11 Ekim 2024, Cuma günü 18.00’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonu'nda yapıldı. Konferans akademik çevrelerden, basından, farklı sivil toplum kuruluşlarından, öğrencilerden ve ilgililerden oluşan geniş bir kitleye ev sahipliği yaptı.

Konferansın açılış konuşmaları İLEM Eğitim Komisyonu Başkanı Mustafa Kömürcüoğlu ile başladı. Kömürcüoğlu konuşmasında yeni dönemde İLEM Eğitim Programı’na kabul almış öğrencilere tebriklerini iletti. Açılış ve selamlama konuşmaları İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri’nin konuşmasıyla devam etti. Eğri, İLEM’in çalışmalarındaki batı merkezli dünya eleştirisinin öneminden bahsettikten sonra Şener Aktürk’ün bu husustaki araştırmalarının kıymetine değindi. Taha Eğri’nin ardından İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Erdoğmuş konuşmalarını gerçekleştirdiler. Erdoğmuş sivil toplumun öneminin bu tarz ilmi faaliyetlerde daha fazla öne çıktığından bahsetti.

Açılış ve selamla konuşmalarının ardından yeni Akademik yılın ilk dersi olma niteliğini taşıyan açılış konferansı, Koç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olan Şener Aktürk’ün “Soykırım, Nüfus Mühendisliği ve Batı Avrupa Merkezli Dünya Düzeninin Gelişimi” başlıklı konuşması ile gerçekleşti.

Aktürk, konuşmasının ana eksenini  “Not So Innocent: Clerics, Monarchs and the Ethnoreligious Cleansing of Western Europe” makalesinden oluştururken ‘Batı’da Müslümanların, Yahudilerin ve diğer dini azınlıkların sistematik bir şekilde hedef alınmasının temeli nedir?’, ‘Hristiyanlıkla özdeşleştirilen bir Batı Avrupa kimliği ne zaman ortaya çıkmıştır?’, ‘Batı Avrupa merkezli dünya düzeni, nüfus mühendisliği ve soykırımın bir öncesi var mıdır?’ sorularını gündeme aldı.

Ayrıca Aktürk, Batı Avrupa’nın mevcut tek dinli (yalnızca Hristiyan), tek mezhepli (yalnızca Katolik), tek milletli (Batı Avrupalı) yapısına dikkat çekerek, buna benzer bir durumun dünyanın çeşitli bölgelerinde olmamasına değindi. Örneğin Afrika, Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu denli homojen bir yapının olmayıp, farklı gruplar olduğundan ancak Batı Avrupa’nın tamamında Katolik Hristiyan kökenli olmayan hiçbir cemaatin varlık göstermemesine vurgu yaptı.

Batı Avrupa’da gerçekleşen bu etnik dini ve kültürel temizlikten bahseden Aktürk, Batı Avrupa’daki Müslümanlara karşı Haçlı Seferleri vasıtasıyla girişilen nüfus mühendisliğinden bahsederken İbn Havkal’dan referansla İtalya güneyindeki tarihi şehir Palermo’da geçmişte 300 küsur caminin olduğunu buna karşın günümüzde bu sayının sistematik yıkımla sıfıra indirildiğini söyledi.

Konuşmasının devamında Aktürk Müslümalara karşı girişilen soykırımın nedenlerini 3 ana başlık altında toplamıştır. İlk neden Müslümanlarla temas halinde bulunan Hristiyanların Müslümanlaşmasından korkmalarıdır. İkinci neden Roma Katolik Kilisesi’nin jeopolitik çıkarları doğrultusunda kendisine rakip bir siyasi güç unsurunun oluşmasını sağlayacak nüfusu ortadan kaldırma isteğidir. Üçüncü neden ise Gregoryen Reformu’yla Roma Katolik Kilisesi’nin otoritesini güçlendirmesidir.  

Aktürk konuşmasının sonunda ise katılımcılardan gelen sorulara cevap vererek sunumunu tamamladı.

Geniş çaplı bir katılımla gerçekleşen İLEM 2024-2025 Açılış Konferansı İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri'nin Şener Aktürk'e İslam Düşünce Atlası hediye etmesiyle sona erdi.