GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

17 Ağustos 2018

İLEM 3. Yaz Akademisi Gerçekleştirildi

İLEM, 15-22 Temmuz tarihleri arasında “İstanbul’dan Anadolu’ya İlim Köprüsü” olmak gayesiyle Anadolu’daki öğrencilere yönelik düzenlediği İLEM Yaz Akademisi’ni 65 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirdi.

İstanbul’daki lisans öğrencilerine yönelik eğitim programı düzenleyen İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İstanbul’dan Anadolu’ya ilim ve hikmet köprüsü olma gayesiyle İLEM Yaz Akademisi’ni düzenliyor. Bu sene üçüncüsü gerçekleştirilen programa Anadolu’nun farklı şehirlerinden lisans 3.ve 4. sınıfa devam eden 65 öğrenci katıldı.

63 farklı üniversiteden 337 başvurunun yapıldığı programa kontenjan çerçevesinde 36 farklı üniversiteden 65 öğrenci dahil edildi. 15-22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen program İbrahim Halil Üçer, “Bir Yeri Göstermeyen Pencereler: Arayışlar Dönemi İslam Düşüncesinde Süreklilik ve Bütünlük Sorunubaşlıklı açılış konuşmasıyla başladı. Programda; Lütfi Sunar, Modernitenin Kökenleri ve Oluşumu, Mahmut Hakkı Akın, Türkiye’de Toplum ve Siyaset, Rahile Kızılkaya Yılmaz, İslami İlimlere Giriş, Taha Eğri, Modern İktisadi Düşünce ve Küresel Ekonomik Sistem, Zeyneb Hafsa Orhan, İslam İktisadına Giriş, M. Hüseyin Mercan, Çağdaş İslami Hareketler, başlıklı seminer derslerini gerçekleştirdi. Kurtuluş Öztürk, Ali Ulvi Kurucu Hatıralar I. Cildi, eğitim programı danışmanları ise İlahi Sözün Gücükitaplarının tahlilini, Yusuf Ziya Gökçek ise Toplumsal Hafıza ve Sinema bağlamında Shooting Dogs (2005) - Grbavica (2006) filmlerinin kritiğini gerçekleştirdi.

Seminer dersleri ve kitap kritikleri boyunca öğrencilerin doğrudan bir bilgi alma sürecinde bulunmaları yerine daha çok eleştirel bakış açısı kazanmaları hedeflenirken, karşılıklı soru ve cevaplarla daha da derinleşen seminer derslerinde, karşılaşılan problemlere farklı perspektiflerden bakabilmenin önemi vurgulandı.

Seminer derslerinin, kitap ve film kritiklerin yanı sıra şehir ve kültür gezilerinin de bir eğitim olduğu bilinciyle İLEM, yoğun bir İstanbul gezisi ile Anadolu’dan gelen öğrencileri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış İstanbul’un tarihi mekanları ile buluşturdu. Karaköy’den Edirnekapı’ya oradan da Süleymaniye’ye yapılan gezilerin yanında boğaz turu ile sahil şeridini gezen öğrenciler karşılaştıkları batı ve doğu mimarisinin hem fiziki yapıları hakkında hem de inşâ edildikleri dönemler hakkında bilgi edinmiş oldular.

Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı, Üsküdar ve Sultanbeyli Belediyelerinin katkıları ile gerçekleşen program, katılım belgelerinin takdiminin ardından son buldu