GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

18 Ağustos 2022

ILEM Istanbul Talks 11'de Berzah Düşüncesi Tartışıldı

6 Ağustos 2022 tarihinde İLEM’de gerçekleşen ILEM Istanbul Talks’un on birinci programında konuklar Bruce Lawrence ve miriam cooke oldu. “Hegel'den Önce ve Hegel’in Ötesinde Berzah” başlığı üzerine gerçekleştirilen sunum yoğun ilgiyle karşılandı.

İLEM Teras Salonda yüz yüze gerçekleşen program İLEM Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Köroğlu’nun selamlama konuşmalarıyla başladı. Köroğlu konuşmasında, İLEM’in Istanbul Talks serisinden kısaca bahsettikten sonra bu konuşma serisi ile hedeflenenin uluslararası akademiyi yakından takip etmek olduğunun altını çizdi. Akabinde Muhammed İkbal Bakır’ın moderatörlüğünde program başladı. İkbal, açılış konuşmasında kısaca Hegel düşüncesine değinerek sözü konuşmacılar bıraktı.

Bruce Lawrence ve miriam cooke ortak bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmada Hegel'in tez/antitez/sentezinden farklı olarak berzah düşüncesinin çelişkilerle başa çıkmak için çok daha farklı bir yol sunduğuna dikkat çekildi. Düşünceyi durdurmak yerine, karşıtlıkların birbirinin içine çökmesi veya birbirini yok etmesi olmaksızın daha dinamik bir etkileşiminin var olduğu agonistik bir yaklaşımı betimlediler. Bunun üzerine konuşmacılarımız hem Kur’an’dan hem de çağdaş örneklerle berzahın nasıl bir işlev gördüğünü anlattılar. Bu bağlamda dört farklı döneme ait uygulamalar üzerinden örnekler sundular.

Konuya ilgili kişilerin yoğun katılım sağladığı program sunum sonrasında sorularla açılan uzun bir müzakere ile devam etti. Programın sonunda video kaydının yakında İLEM TV Youtube hesabında yayınlanacağı duyurusu yapıldı.