GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

05 Nisan 2024

İLEM YENİ BİNASINA TAŞINDI!

2002’den bu yana; özgün ilmi yaklaşımların geleneğin birikimi üzerine inşa edilebileceği kavrayışıyla lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim, yayın, proje ve ilmi faaliyetler gerçekleştiren İlmi Etüdler Derneği (İLEM), uzun yıllardır ikamet ettiği Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi Türbe Kapısı Sokak’taki binasından Kısıklı Mahallesi Tepelik Sokak’ta bulunan yeni binalarına taşındı. Uzun bir hazırlık sürecinin ardından tamamlanan yeni binaların açılışı 24 Şubat 2024 Cumartesi günü yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

Kur’an tilaveti ve İlmi Etüdler Derneği (İLEM) Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri’nin konuşmalarıyla başlayan açılışa; İLKE camiası, protokol, akademik çevre, iş dünyasından isimler, mensuplarımız, mezunlarımız ve öğrencilerimiz üst düzey katılım gösterdi. Bina açılışı ve taşınma süreçlerinde destekleri bulunan çatı kuruluş İLKE Vakfı ve kardeş kuruluşları İGİAD ve YEKDER’in yönetimleri da eksiksiz olarak iştirak etti.

İLEM’in yeni binalarında sınıflar, toplantı salonları, idari çalışma ofisleri gibi temel alanlara ek olarak İDP Sıtkı Türkan Kütüphanesi’de yer alıyor. Kütüphane ilgili araştırmacıların ve öğrencilerin hizmetinde olması için tasarlandı, ziyaretçilerini bekliyor.

İLEM yeni binalarında faaliyetlerini artırarak devam edecek!

İnsanlığın sorunlarına çözüm üreten ilmi çalışmalar yapmak ve ilim insanlarının yetişmesine zemin oluşturmak gayesiyle 2002 yılından beri faaliyet gösteren İLEM, yeni yerinde çalışmalarını artırarak devam ettirmeyi hedefliyor.

İLEM, modern bilimsel üretim geleneğinin ve onun araçsallaşmış insan, tarih ve toplum öğretilerinin açıklandığı bir zeminde dünya tarihine ve coğrafyamızın tarihine ilişkin doğru bir kavrayış oluşturmayı ilke edinmiştir. Eğitim, proje, yayın, ihtisas çalışmaları, akademik eğitimler, uluslararası düzeyde etkinlikler, toplantılar, kongreler, sempozyumlar ve iş birlikleriyle çalışmalarına kesintisiz devam etmektedir. 2024 yılı içerisinde Eğitim programı kapsamında kademe dersleri, atölyeler, kitap tahlilleri, güncel meseleler oturumları, sosyal ve kültürel faaliyetler sürdürülmektedir. İhtisas çalışmaları kapsamında dersler, sunumlar, çalıştaylar, konferanslar düzenlenmeye devam ediyor. Akademik etkinlikler kapsamında kongreler, yaz okulları ve akademik eğitimler gerçekleşiyor. Ayrıca İLEM bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler ile düşünce tarihine dair ufkumuzu genişletmeyi ve alandaki çalışmalara yeni perspektifler katmayı önemsiyor. İslam Siyaset Düşüncesi, Medeniyet Havzalarında Tarih ve Tarihçilik, İslam Düşünce Atlası, Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası, İslamcı Dergiler Projesi, Taşköprîzâde Külliyatı Projesi, Language Acts and Worldmaking Project, İslam Ahlak Düşüncesi Projesi, 2000 Sonrası Türkiye İktisadının Değişimi, Türkiye’de Toplumsal Değişim ve Osmanlı Kitap Kültürü gibi araştırma projelerini başarıyla tamamlamıştır. Önümüzdeki yakın gelecekte akademiye köklü katkılar sunmak amacıyla yeni projelere ilişkin hazırlıklarını sürdürmektedir.

İLEM, tüm bunları yaparken sahip olduğu birikimi sosyal medya kanallarını aktif kullanarak geniş kitlelere aktarmayı da ilke edinmiştir. Tüm bileşenleri ile İLEM, akademik çalışmanın mahiyet ve gayesi üzerine yeniden düşünmenin gerekliliği inancıyla disiplinlerarası çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde şekillendirmektedir.

İLEM açık bilim ilkesini benimsemiş ve bilginin yaygınlaşması maksadıyla faaliyetlerinin tümünü kamuoyunun istifadesine sunmayı önemsemektedir.