2014 yılında İLEM tarafından başlatılan İslamcı Dergiler Projesinin 1980 sonrası dönemi ele alan 3. aşaması başladı. 2014-2017 yılları arasında hazırlanan projenin ilk iki aşamasından 1908-1980 arası dönemde yayımlanmış İslamcı dergiler incelenmiş ve burada toplamda 102 dergi kataloglanıp dijitalleştirilerek araştırmacıların istifadesine sunulmuştur. 3. aşamada ise 1980-2010 yılları arasında yayımlanmış 500’ü aşkın dergi ve 20.000 sayı ele alınacaktır. Bu dönemde başlıca dergiler arasında sayabileceğimiz Yörünge, Ay Vakti, Haksöz, Dergâh, Kadın ve Aile, Gerçek Hayat, İktibas, Anlayış, Altınoluk, Semerkand, Sur, Umran, Yedi İklim, Yönelişler, Yürüyüş, Zafer, Bilgi ve Hikmet, Dünya ve İslam, Yeryüzü ve Selam gibi yayımlar ele alınacaktır.
2018 yılının Aralık ayına kadar projenin tamamlanması hedeflenmektedir. Projenin bu aşamasında kataloglama ve dijitalleştirme süreci biten dergiler projenin tamamen nihayete ermesi beklenmeden sitemizde araştırmacıların istifadesine sunulacaktır. Ayrıca www.idp.org.tr isimli internet sitemiz de Aralık 2017 itibariyle yenilenen biçimiyle yayında olacaktır.
Bu aşamada, projenin yaygınlık kazanması adına sunum, çalıştay, panel, sempozyum ve sergiler düzenlenecek ve elde edilen verile de kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Proje kapsamında bir de Sözlü Tarih çalışması yapılmaktadır. İslamcı neşriyatta fikirleriyle, yazılarıyla ve çalışmalarıyla yer almış kişilerle gerçekleştirilen video röportajlar ile yazılı kültüre ek olarak da tanıklarla İslamcı düşüncenin serencamına ışık tutulmaya çalışılacaktır. Ayrı ayrı birer video olarak yayımlanacak bu röportajlardan çok sayıda belgeselin çıkarılması da hedeflenmektedir.
3. aşama ile birlikte ağırlıklı olarak dergilerin basılı nüshalarından oluşan bir kütüphanenin kurulması çalışmaları devam etmektedir. Şu anda 15 bin sayı kadar derginin olduğu kütüphanemizde 40 bin sayı dergi hedeflenmektedir. Ayrıca İslamcı düşüncenin temel eserleri ile önemli hatıratlarının da bu kütüphaneye kazandırılması hedeflenmektedir.
Bu bağlamda, İslamcılık alanında çalışan, bu meseleyi kendisine dert edinmiş herkesi proje kütüphanemizi zenginleştirmek adına katkı sunmaya davet ediyoruz. Kurulacak bu kütüphane ile İslamcılık Araştırmaları Merkezi’nin de temelleri atılmış olacak ve İslamcı düşüncenin temel kaynaklarına sahip Türkiye’nin ilk ve tek merkezi kurulmuş olacaktır.
Bu proje T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. |