GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

24 Nisan 2021

Koleksiyon Çalışmalarında Yöntem Arayışları: Cârullah Efendi Kütüphanesi

“Osmanlı Kitap Kültürü: Carullah Efendi Kütüphanesi ve Derkenar Notları” eserinin gözden geçirilmiş ve genişletilmiş ikinci baskısı Youtube canlı yayını ile düzenlenecek panelde ilgililerle buluşuyor.

İLEM ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yazma Eserler Uygulama ve Araştırma Merkezi’yle ortaklaşa hazırladığı programda kitabın editörü Berat Açıl ve esere katkı sunan Mustakim Arıcı, Harun Kuşlu ile Halil İbrahim Kaygısız sunumlarıyla yer alıyor. 30 Nisan Cuma günü saat 21:00’de iLEM TV canlı yayını ile izleyici ile buluşacak program sosyal medyada şimdiden büyük ilgi gördü.

Bilindiği üzere İLEM, yakın zamanda XVIII. yüzyıl Osmanlı âlim ve müellifi Cârullah Efendi'nin derkenarlara düştüğü notlardan hareketle hazırlanan “Osmanlı Kitap Kültürü: Carullah Efendi Kütüphanesi ve Derkenar Notları” eserinin gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısını duyurmuştu. Berat Açıl editörlüğünde İLEM Yayınları’ndan çıkan eser, 2013-2014 yıllarında İLEM’de yürütülen araştırma projesinin bir çıktısı olarak hazırlanmış ve ilk baskısı 2015 yılında yayımlanmıştı.

Eserin yeni baskısı vesilesiyle hazırlanan panelde ise “Koleksiyon Çalışmalarında Yöntem Arayışları: Cârullah Efendi Kütüphanesi” başlığı etrafında Carullah Efendi’nin derkenar notları ele alınacak. Berat Açıl, “Bir Koleksiyona Derkenardan Bakmanın İmkânı ve Sınırları”, Mustakim Arıcı, “Osmanlı'da Kelam ve Felsefe Müfredatları Üzerine Bir Modelleme: Cârullah Efendi Koleksiyonu Örneği”, Harun Kuşlu, “Cârullah Efendi'nin Derkenar Notlarının İslam Mantık Tarihine Katkısı” ve Halil İbrahim Kaygısız, “İlâhî Kelâmı Okurken Hayata ve Kitaba Dair Kenarlara Derlenmiş Notlar” başlıklı sunumlarını gerçekleştirecek.

Yazma eserler ve kitap kültürüne ilgili herkes panele davetlidir.