GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

18 Aralık 2024

Medeniyet Havzalarında Tarih ve Tarihçilik V: Mağrib Havzası Çalıştayı Gerçekleştirildi!

Medeniyet Havzalarında Tarih ve Tarihçilik V: Mağrib Havzası Çalıştayı Gerçekleştirildi!

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından düzenlenen Medeniyet Havzalarında Tarih ve Tarihçilik Projesi kapsamındaki Mağrib Havzası Çalıştayı, 14 Aralık 2024 tarihinde İLEM Küçük Sınıf’ta gerçekleştirildi. Çalıştayda, Mağrib Havzası’nın tarihçiliği ve tarih kaynakları derinlemesine tartışıldı, bölgedeki tarih yazımının evrimi ve metodolojik özellikleri ele alındı.

Üç oturum halinde düzenlenen etkinliğin ilk oturumunda, Mağrib’in erken dönem tarihçiliği masaya yatırıldı. Ahmet İğdi, “Kuzey Afrika’da İbâzî Tarihçiler (IX-XVI. Yüzyıllar)”, Zehra Gözütok Tamdoğan “Merînîler Dönemi (1196-1465) Tarih Kaynakları ve Mağrib Tarihçiliğine Katkısı” ve Esra Keskin “Hafsîler Devleti (1228-1574) Dönemi Kaynakları” başlıklı sunumlarıyla Mağrib tarihçiliğinin ilk dönemleri üzerine önemli bilgiler sundular.

İkinci oturumda, gelişim dönemi Mağrib tarihçiliği incelendi. İsa Gökgedik “Abdülvâdîler Dönemi (1235-1550) Tarih Kaynakları ve Tarihyazımı”, Hakan Temir “Sa‘dîler Dönemi (1511-1659) Tarih Kaynakları ve Tarihyazımı” ve Ahmet Gedik ise “İşgal Dönemi (1830-1962) Tarih Kaynakları ve Tarihyazımı” başlıklarında sunumlarını gerçekleştirerek, bu dönemdeki tarih yazımının gelişimi üzerine detaylı bilgiler aktardılar.

Son oturumda ise işgal dönemi Mağrib tarihçiliği ele alındı. Halil Kaya, “İşgal Dönemi (1912-1956) Fas Tarihi Kaynakları ve Tarihyazımı”, Abdullah Erdem Taş “19. Yüzyıldan Günümüze Libya Tarih Yazıcılığı: Tarihçiler ve Eserleri” ve Abdülkadir Macit “Tarihyazımında Mağrib Mirası: Kapsamlı Bir Analiz” başlıklı sunumlarla, işgal yıllarındaki tarih yazımını derinlemesine incelediler.

Etkinlik, Mağrib Havzası’ndaki tarihçiliği anlamak ve bölgedeki tarihi yazım geleneğini gün yüzüne çıkarmak amacıyla düzenlendi. Katılımcılar, Mağrib tarihçiliğinin geçmişten günümüze kadar olan gelişimini ve bu alandaki kaynakları daha kapsamlı bir şekilde değerlendirme fırsatı buldu. Çalıştay, tarihçiler, akademisyenler ve konuya ilgi duyan tüm katılımcılara önemli bir perspektif kazandırdı.