GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

07 Ekim 2019

Nazariyat Konuşmaları’nın İlki Gerçekleşti

Nazariyat İslam Felsefe ve Bilim Tarihi Araştırmaları Dergisi, 2014 yılında itibaren altı ayda bir Türkçe ve İngilizce olarak İlmi Etüdler Derneği tarafından yayımlanıyor.

Nazariyat Konuşmaları, Nazariyat dergisinden yayımlanan makalelerin kamuoyu tarafından müzakere edilmesi amacıyla tertip edildi. Bu amaçla Nazariyat Konuşmaları’nın ilki 5 Ekim Cumartesi günü İlmi Etüdler Derneği’nde İbrahim Halil Üçer'in "Özdeşlik ve Temsil Arasında İbn Sina Epistemolojisi" başlıklı sunumuyla Ömer Türker'in moderatörlüğünde gerçekleşti.

Yoğun bir katılımın olduğu sunumda, akıl-makul özdeşliği fikrinin nasıl ortaya çıktığı, akletme esnasında insan zihnin düşünme nesneleriyle nasıl bir ilişkiye sahip olduğu, İbn-i Sina öncesi bu düşüncenin yorumlanma şekli ve İbn-i Sina’nın bu düşünceyi nasıl yorumladığı meselesi ele alındı.

Tartışma bölümünde, İslam düşüncesindeki bilimsel açıklama teorilerinin imkânlarıyla ilgili müzakerelerin yürütüldüğü sunum, bilimsel merakımızın sınırlarını tayin eden modellerin bugün yeniden ele alınması yönündeki değerlendirmelerle tamamlandı.