GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

25 Nisan 2018

Uluslararası İLEM Yaz Okulu Başladı

III. Uluslararası İLEM Yaz Okulu “İslam Dünyası’nda Sosyal Adalet ve Yoksulluk” teması ile 1-9 Ağustos tarihlerinde Konya’da düzenleniyor.

İslam dünyasında “sosyal adalet” ve “yoksulluk” olgusunun irdelendiği Uluslararası İLEM Yaz Okulu, Kılıçarslan Gençlik Merkezinde gerçekleştirilen açılış konuşmalarıyla başladı.

20’yi aşkın ülkeden 60’ın üzerinde akademisyenin katıldığı Uluslararası İLEM Yaz Okulu açılışında Zaytuna College’ın kurucularından Şeyh Hamza Yusuf uluslararası yaz okulu öğrencileriyle buluştu.

Konya Millet Vekili Leyla Şahin Usta’nın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in de katıldığı açılış programında İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Çemrek, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Metin Aksoy uluslararası yaz okulu öğrencileriyle bir araya geldi.

İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar yaptığı açılış konuşmasında İslam Dünyasının içinden geçtiği dönemin çok hassas olduğuna değinerek sosyal adaletin ve fakirliğin bu süreçte tartışılması gerektiğine vurgu yaptı. Sunar bu bağlamda konuşmasında sosyal adalet olgusuna ve bunun İslam coğrafyasında nasıl gerçekleştiğinin irdelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Sunar’ın konuşmasından sonra söz alan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SADAM Başkan Yardımcısı Metin Aksoy selamlama konuşmasını gerçekleştirdi. Aksoy yaptığı konuşmada Sosyal adalet konusunun tartışmaya açıldığı uluslar arası İLEM yaz okulunun önemli ve özgün bir iş gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Çemrek ise konuşmasında Uluslararası İLEM Yaz Okulunun İslam dünyasındaki problemlerin konuşulması için sağlıklı bir ortam oluşturduğunu belirtti.

Çemrek’in ardından konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise konuşmasında belediyecilik anlayışlarının sosyal adaleti gözettiğini belirterek, bu bağlamda fakirlikle savaşmak için gerçekleştirdikleri çalışmalara değindi.

Akyürek’in ardından konuşan Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ise sosyal adalete değinerek Türkiye’de son yıllarda sosyal adaletin iyileştirilmesi için yapılanlara vurgu yaparak bu kavramların anlamlı bir şekilde tartışıldığı platformların İslam Dünyasında bu algının iyileşmesi konusunda önemli katkılar sunacağını belirti.

Uluslararası İLEM Yaz Okulu’nun son konuşması ise Şeyh Hamza Yusuf tarafından gerçekleştirildi. Hamza Yusuf konuşmasında İslam dünyasındaki sosyal adaletin gelişmesi için Müslümanların daha fazla paylaşımcı olması gerektiğine vurgu yaptı. Yusuf konuşmasında ayrıca konvansiyonel ekonomi içerisindeki faiz düzeninin fakirliğin en büyük nedenlerinden biri olduğuna değindi.

Açılış programının ardından yaz okulunun ilk dersinde geçildi. Dersin ardından gerçekleştirilen atölye çalışmalarında ise Uluslararası İLEM Yaz Okulu öğrencileri kendi makalelerini sunarak sosyal adalet ve fakirlik konusunda münazaralar gerçekleştirdiler. Yaz okulu kapsamında gerçekleşecek olan dersler ve atölye çalışmaları 10 Ağustos’a kadar devam edecek.