GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

24 Nisan 2018

YEKDER 10. Yılını Kutladı

Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği'nin (YEKDER) kuruluşunun 10. yılı dolayısıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde bir program düzenlendi. Programa, YEKDER camiası dışında çok sayıda misafir de katıldı. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü İyas Tekin, Anadolu AJansı Genel Müdürü Kemal Öztürk ve AK Parti Üsküdar Belediye Başkan adayı Hilmi Türkmen ve eğitim alanında faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri programda yer aldı.

Fuaye alanındaki ikram ve sohbetin ardından salona geçilen program, Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Dünya Birincisi Kadıköy Osman Ağa Camisi İmam Hatibi Yaşar Cuhadar'ın Kuran tilaveti ile başladı. Tilavetin ardından 10. yıl anısına hazırlanan YEKDER tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Program selamlama konuşmaları ile devam etti.

Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Yusuf Alpaydın, yaptığı konuşmada, son yıllarda kamu kurumları tarafından sunulan din eğitimi hizmetlerinde kayda değer bir artış yaşandığının altını çizerek, "Buna mukabil, bu hızlı gelişmenin beraberinde nitelik sorunlarını doğurduğu da aşikar. YEKDER olarak çabalarımız gerek mevcut din eğitimcilerin niteliklerinin artıtılması, gerekse yeni donanımlı eğitimcilerin yetiştirilmesi yönünde devam edecek. Biz din eğitiminde gönüllü çalışmaların ayrı bir ruh ve neşveye sahip olduğuna, bireyleri farklı açılardan geliştirdiğine inanıyoruz. Bu amaçla sivil ruhun korunması gerektiğini düşünüyoruz. Tüm kardeş kuruluşları da bu nedenle hizmetlerini aksatmadan sürdürmeye davet ediyoruz" dedi.

YEKDER'in, on yılı başarıyla geride bırakmış bir dernek olduğunu kaydeden Alpaydın, Başlangıcından bugüne değin, nihai gayemiz, anlam ve değer yozlaşmalarının had safhaya ulaştığı, hakikatin ters yüz edildiği böyle bir çağda ve toplumda, kendine, yaşadığı çevreye ve eşyaya Kur’an’ın mana penceresinden bakabilen ahlaki ve manevi bakımdan, her yönüyle tutarlı nesiller yetişmesine yardımcı olmaktır" diye konuştu.

Alpaydın konuşmasını şöyle sürdürdü: "Öncelikle, YEKDER olarak gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz tüm faaliyetlerde yöntem olarak doğrudan bilginin verilmesinden ziyade katılımcılarımıza şuur kazandırma yolunu tercih ediyoruz. İslam’ın hayatın bütün alanlarını kuşatan bir din olduğu mesajını ısrarla vurguluyoruz. Geçmiş on yıl, Allah’ın izniyle gelecek nice on yılların bir başlangıcı mesabesindedir. On yıl önce ihlasla toprağa atılan tohum yeşermiş, bu yıllar içinde özenle bakılan fidan büyümüş ve bugün ağaç olup meyveye durmuştur. Bundan sonra bizim ufkumuz, bu ağacın merkezde olduğu münbit bir bahçeyi kurmaktır".

Daha sonra kürsüye gelen Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara İLKE, YEKDER, İLEM ve İGİAD'ı ile ülkemize önemli ve başarılı hizmetleri üreten bu camiayı yakından tanıdığını ve izlediğini, belediye olarak bu çalışmalara destek olmaktan mutluluk duyduklarını ve duyacaklarını ifade etti.

Son olarak kürsüye gelen İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği Başkanı Davut Şanver, eğitimi, 'nasıl bir insan isteniyorsa, onun öğretildiği bir iş' olarak tanımlayarak, "10, 20, 50 sene sonra bu ülkede nasıl bir jenerasyon bekliyorsak, bugün yaptığımız işin bir sonucu olarak ortaya çıkacağının farkında olmamız gerekiyor. YEKDER olarak orta ümmet kıvamında müslüman bir nesil yetiştirmeye gayret sarf ediyoruz. Gençlerimizin özellikle genç neslin İslami hayata ve İslami topluma olan ilgilerinin azaldığını görüyoruz. Özellikle aile kurumunun çok ciddi şekilde çözüldüğünü, boşanmaların, aslında boşanmalardan daha tehlikelisi, dünyevileşme probleminin ailelerimizi tehdit ettiğini acı bir şekilde izliyoruz. Bu yönüyle YEKDER önümüzdeki dönemde aile, ailenin dini eğitimi ile özellikle daha çok boşta kalan orta okul ve lise gençlerinin eğitimi konusunda ciddi faaliyetlere imza atacaktır" diye konuştu.

Derneğin hazırlanmasında paydaş olduğu 4+4+4 raporuyla ilgili bir bilgilendirme de yapıldı. Bilgilendirmede, "Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 Yıllık Zorunlu Eğitim Yasası’nın getirdiği önemli yeniliklerden biri, 1982’den beri zorunlu olarak ilköğretim 4. sınıftan 12. sınıfa kadar okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin yanı sıra yeni seçmeli din derslerinin müfredata dahil edilmesidir. İlk yılını geride bırakan yeni eğitim sistemi içerisinde yer alan seçmeli din derslerinin kamuoyundaki beklentileri ne ölçüde karşıladığı merak konusu olmuştur. İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE) ve Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER) bu düşünce ile Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı’ya seçmeli din derslerinin öğrenci, öğretmen ve veliler için getirmiş olduğu yenilikleri ele alan bir araştırma yaptırmış, araştırma çerçevesinde beklentilerin neler olduğu analiz edilerek öneriler getirilmiştir" denildi.

Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. 10 yıllık süreçte emeği geçen yüzlerce hoca ve gönüllü olması nedeniyle temsilen birkaç kişiye program esnasında plaket takdimi yapıldı. Emeği geçen tüm yönetici hoca ve çalışanların isimleri ekrana yansıtıldı. Ödül törenindeAysel Taştepe Hocamızın Ödülünü onun adına kız kardeşi Hafize Taştepe, ÖNDER Başkanı Hüseyin Korkut'tan aldı, Veli Karataş Hocamız ödülünü ise Mütevelli Heyeti Üyemiz Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş'tan aldı. Henim Demirhan hocamız ödülünü İl Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman'dan alırken, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Bey adına ise ödülünü Yaygın Eğitim Daire Başkanlığı'ndan Mehmet Ali Aytekin, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin'den aldı.

Program, Grup Nağmedar'ın Tasavvuf Dinletisi ile sona erdi. Program çıkışında katılımcılara günün anısına hazırlanan Necmeddin Okyay hattı ile 'Beşikten mezara kadar ilim isteyiniz' hadisi şerifi basıkılı olan ahşap ayraçlar takdim edildi.