İlmi Etüdler Derneği’nin ikincisini düzenlediği Yazı Kampı; 6, 7 ve 8 Nisan tarihlerinde 9 konuşmacının katılımıyla 7 oturumda tamamlandı. Çevirim içi olarak gerçekleşen programda “Neyi/Nasıl Yazmalıyım?” teması etrafında bir araya gelindi.
Bilindiği üzere İLEM, 18, 19 ve 20 Kasım tarihlerinde 1. Yazı Kampını gerçekleştirmişti. Programda İsmail Kara, İhsan Fazlıoğlu, Ali Ural, Lütfi Sunar, İbrahim Halil Üçer, Cihan Aktaş, Mustafa Özel ve Ahmet Murat ile yazı üretiminin püf noktaları konuşulmuş ve etkinlik büyük ilgi toplamıştı.
Yazı-eser üretimine dair geniş yönlü bir etkinlik olan Yazı Kampı’nın ikincisi de büyük bir ilgiyle karşılandı. 3 gün boyunca devam eden programın ilk gününde Mustafa Kutlu ve Beşir Ayvazoğlu konuk oldu. İkinci gün Necdet Subaşı, Alev Erkilet ve Yasin Ramazan Başaran misafir olurken; son gün ise M. Hakkı Akın, Dursun Çiçek, Ali Utku ve İslam Dalp konuşmacı olarak yer aldı. Programın kapanışında Sedat Anar tarafından katılımcılara özel konser gerçekleştirildi.
Mustafa Kutlu’nun Hikayesi
Moderatör eşliğinde ve söyleşi şeklinde düzenlenen program İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit'in açılış konuşmasıyla başladı. Macit, Yazı Kampı’na duyulan ilgiden memnun olduklarını, İLEM Yazı Kampı’nın bir gelenek haline gelmesi için çabaladıklarını vurguladı.
Macit’in konuşması sonrasında "Kendi Hikayemizin Peşine Düşmek" üst başlıklı birinci gün oturumları Mustafa Kutlu ile başladı. İlk oturum Mehmet Dinç moderatörlüğünde "Mustafa Kutlu’nun Hikayesi" sorusuna cevap aradı. Kutlu hikayesini anlatırken, “Benim kütüphanem olmadı, kahvelerde oturdum kahvelerde yazdım. Sonra yazar dediğinizin bir masası olur ve bir masa yaptırdım ama rahatsızlanana kadar oturamadım o masaya.” dedi. Ayrıca Kutlu yazı sürecindeki önemli noktaların; bir ustanın yol göstermesi, bir rutinin oturtulması, iyi bir arkadaş çevresi, sağlam kaynaklar ve insanların içinde bulunmak olduğunun altını çizdi.
"Yaza Yaza Yaşamak" adlı ikinci oturumda M. Şerif Eskin moderatörlüğünde Beşir Ayvazoğlu kendi yazma pratiğine dair birikimlerini anlattı. Ayvazoğlu konuşmasında, “Bütün zamanım yazmak ve yazmak için okumakla geçiyor. Başka bir işle meşgul olurken de bu böyleydi.” şeklinde ifade etti. Bu oturumla ilk gün oturumları sona erdi.
“Yazının Yol Haritaları” üst başlıklı ikinci gün ise Necdet Subaşı’nın konuk olduğu "Yazının Halleri" adlı oturumla başladı. Meryem Çapun'un modere ettiği Subaşı, “Öğrencilere sürekli tavsiye ettiğim şey akademik hayatlarını edebiyatla iç içe sürdürmeleridir. Edebiyatı araçsal bir açıdan kullanma değil, farklı sorular sormak, çeşitlendirilmiş anlam vurguları kazanmak adına bu yapılmalıdır.” dedi.
Yazar Olarak Doğmadık
Günün ikinci oturumunun konuğu olan Alev Erkilet, Yunus Çolak'ın moderatörlüğünde "Kendini İnşa ve Dünyayı Değiştirme Eylemi Olarak Yazmak" üzerine konuştu. Çolak’ın “Yazmak dışında kendimizi inşa eden değerlerimiz, yazarken nerede duruyor? Yazarken kendimizden kaçmalı mıyız?” sorusuna Erkilet, “Yazar olarak doğmadık, disiplinli olarak bir şeyleri yazmaya başladığımızda hayatımızın belli bir dönemini geride bırakmıştık.” şeklinde cevap verdi. Sonrasında yazma sürecinde önemli olanın metni veya yazarlığı inşa etmekten ziyade kişiliği inşa etmek olduğuna ve yazmak eyleminin bu dönüşümde önem arz ettiği dile getirildi.
“Eleştirel Yaklaşımda İki Düzeyli Analitik Okuma" başlıklı üçüncü oturumda ise; Eyüp Al moderatörlüğünde Yasin Ramazan Başaran konuşmalarını gerçekleştirdi. Başaran, “Yazı yazmak okuma kalitesini de arttıran bir şeydir. Okurken fark etmediğiniz bir boşluğu yazarken fark ediyorsunuz ve sonraki okumalarınız o boşluğu doldurmak üzerine şekilleniyor. Okuma ve yazma böylece birbirine tamamlayan bir bütüne dönüşüyor.” dedi. Bu oturumla ikinci gün oturumlarının sonuna gelindi.
Sedat Anar Konseri
Üçüncü günün ilk oturumunda ise “Yazının Hikayesine Dahil Olmak: Dergi ve Kitap Editörlüğü" adlı söyleşiyi gerçekleştirmek üzere Mahmut Hakkı Akın, Dursun Çiçek ve Ali Utku programın konukları arasındaydı. Konuşmacıların yazma hikayeleri, editörlük ve dergicilik bahislerinin ele alındığı oturumda tecrübe paylaşımları dikkat çekti.
İLEM 2. Yazı Kampı'nın son oturumunda "Editörlük Zanaatı" adlı söyleşide Yusuf Temizcan’ın moderatörlüğünde İslam Dalp’ın birikimlerine kulak verildi. Dalp, “Editör bir kitabın yayınevi içindeki sahibidir. Bu ne demek kapağından, arka kapak metnine, tashihinde pazarlamasına kadar karar veren kişidir. Bu sahibi olma kısmı bazen işçisi olma şekline dönüşebiliyor.” ifadelerini kullandı.
İLEM 2. Yazı Kampının kapanışı Sedat Anar'ın katılımcılara özel verdiği konser ile gerçekleşti. Program esnasında alınan notlar, anlık olarak İLEM Twitter hesabından paylaşıldı.