İnsanın mahiyeti meselesi insanlık tarihi boyunca insanın eylemlerine kaynak teşkil etmiştir. Ahlaki tercihlerden toplumsal örgütlenmelere, devlet düzenlerinden eğitim sistemlerine kadar ortaya çıkan yapı ve sistemler insanın ne olduğu sorusuna verilen cevabın doğrudan ya da dolaylı tezahürüdür. Bu sebeple insanın ne olduğu sorusu farklı medeniyet tecrübelerini ortaya çıkaran anlayışların da kaynağında yer alır. Bugün içinde yaşadığımız modernite insanın mahiyetine dair klasik tasavvurları radikal bir şekilde dönüştürerek insanlık tarihindeki en önemli kırılmalardan birisini ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple modern dönemin anlaşılması ve açıklanması için insan tasavvurunun tartışılması merkezi bir önemdedir.
Bu kitapta ağırlıklı olarak modern Batı düşüncesindeki insanın mahiyetine dair tartışmalar ele alınmakta; çeşitli ilmî disiplinlerin oluşumunda ve dönüşümünde bu alanlardaki farklı insan tanımlarının etkisi değerlendirilmektedir. Ayrıca kitapta çağdaş İslam düşüncesinde yer alan tartışmalara da yer verilmektedir. Böylece modern dönemde bilimsel gelişmelere dayalı olarak köklü bir biçimde değişen evren ve insan tasavvurunun eş düzeyli ve eş zamanlı etkilerinin takip edilmesi amaçlanmaktadır.
Katkıda Bulunanlar: Adem Levent, Ahmet Karakaya, Esra Kartal Soysal, Hakan Ertin, Kasım Küçükalp, Latif Karagöz, Lütfi Sunar, Metin Özdemir, Mevlüt Göl, Olkan Senemoğlu, Şaban Ali Düzgün