GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

İran'da Tarih Kaynakları ve Tarihyazımı

Elinizde bulunan kitap, İran'da İslam fetihlerinden İslam Cumhuriyeti'ne kadar olan dönemde tarihyazımını ve kaynaklarını inceleyen bir çalışmadır. Türkiye, İran ve Avrupa tarihçilerin katkılarıyla meydana gelen bu eser, ele alınan görece uzun ve hanedan esasına göre alt dönemlere ayırılan asırlara ilişkin ağırlıklı olarak eleştirel bir bibliyografya ve belirli ölçüde tarihyazımı tartışmalarını içeriyor.

Bu amaçla kitapta, Tevalfu'l-Mülük, Sâmâniler, Gazneliler, Selçuklular, Harezmşahlar, İlhanlilar, Timurlular, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Safeviler, Afşarlar, Zendler, Kaçarlar Pehleviler dönemlerinden her birinin kaynakları, o dönemde ihtisaslaşmış ve çeşitli eser vermiş tarihçiler tarafından incelenmiştir. Alana yeni giren öğrenciler, öze lisansüstü olanlar kadar alanın uzmanları için de faydalı olacak bu eser, konunun ilgililerine her bir dönemin tarih kaynaklarına dair bilgi ve analiz sunmakta ve dönemler arasında tarih kaynaklarının ve tarih yazım dinamiklerinin, perspektiflerinin ve elbette kaynak türlerini nasıl değiştiğini yahut devamlılık arz ettiğini görme imkânı sunmaktadır.

Katkıda Bulunanlar: İsmail Pırlanta, Aydın Usta, Ertuğrul Ökten, Cihan Piyadeoğlu, Meryem Gürbüz, Mustafa Uyar, Hayrunnissa Alan, Mehmet Dağlar, Şefaattin Deniz, Hasan Asadi, Mesut Demir, Yılmaz Karadeniz, Serhan Afacan, Osman Gazi Örgüdenli, Touraj Atabaki, Zohair Siamian Gorji, Reza Bigdelo, Zienab Ahmadvand.

Özellikler:

 

Editörler: Abdulkadir Macit, Şefaattin Deniz, Sercan Afacan

 

ISBN: 978-625-7800-35-8

Sayfa Sayısı: 530 Sayfa

Ürün Ebatı: 16,5x24

Baskı Sayısı: 1. Baskı

Baskı Yılı: Nisan, 2021

Yayın Yönetmeni:
Yusuf Temizcan
Yayına Hazırlık:
Mehmet Beydemir