İLEM, bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler ile düşünce tarihine dair ufkumuzu genişletmeyi ve alandaki çalışmalara yeni bir perspektif katmayı amaçlamıştır. Klasik ve erken dönemlere ilişkin yürüttüğü projeler sayesinde geçmişle gelecek arasında kesintisiz, dinamik ve bütüncül bir köprü kurmuştur. Yürütmüş olduğu projeler düşünce tarihi yazımında yeni bir temellendirme ve bağlam oluşturma imkânı sunmaktadır. Güncele dair kişi, kavram, olay ve olguları yorumlama süreçlerinde geçmiş projelerde ortaya çıkarmış olduğu bilgi ve birikim aracılığıyla iddiasını daha net bir şekilde ifade etme fırsatına sahip olacaktır.
Türk Düşüncesi Araştırmaları Programı, son iki yüzyıllık süreçte Türkiye’de gelişen düşünce hareketlerini ve bu hareketleri temsil eden yazarlar, şairler, eserler, dergiler, gazeteler, dernekler, siyasi partiler, önemli olaylarla ilgili bilgi birikimini konu edinir. Osmanlıcılık, Türkçülük, İslamcılık, Batıcılık, Anadoluculuk, Milliyetçilik, Kemalizm, Sosyalizm, Liberalizm, Muhafazakarlık gibi siyasi düşüncelerle ilgili dersler, sempozyumlar, dijital platformlar, yayınlar ve saha araştırmaları gibi somut çıktılar üretmek programın öncelikli amaçları arasındadır. Genel çalışmaların yanı sıra dönem, isim, eser ya da olay sınırlarında odak konularda dersler, çalıştaylar, seminerler, yayınlar, konferanslar gibi faaliyetlerin yanı sıra lisansüstü çalışmaların teşvik edilmesi de hedeflenmektedir.
Türk düşüncesinde farklı akımları derinlemesine araştırmak yerine yerleşik ideolojik kurgularla kendi konumuna göre değerlendirmek daha yaygın bir eğilimdir. Hangi taraf kaynaklı olursa olsun bu eğilim, akademik ve bilimsel çalışmalar yapılması önünde önemli bir engeldir. TÜDAP bünyesinde gerçekleşecek araştırmalar ve çalışmalar, belli ideolojik konumlanmaları meşrulaştırmak amacıyla değil akademik ve bilimsel kaygılarla gerçekleştirilecektir.
Program ile Hedeflenen ve Beklenen Sonuçlar
Milli Görüş Hareketinin tarihi genelde Necmettin Erbakan’ın 1969 seçimlerinde bağımsız adaylığı ile başlatılmaktadır. Ancak hareketin fikrî ve siyasi temelleri Türkiye’nin tarihsel değişimine gitmektedir. Tarihsel süreçte pek çok isim, dergi, parti, dernek Milli Görüş Hareketinin oluşumuna ve gelişimine bir şekilde katkıda bulunmuştur. Milli Görüş’ün dini referanslı bir siyasi hareket olması, ayrıca Türkiye’de din ve laiklik siyasetinin oluşturduğu gerilime ve dini gruplar başta olmak üzere toplumun mütedeyyin kesiminin toplumsal kaynaklarını göz önünde bulundurmayı gerektirmektedir. Bu siyasi hareket, Türkiye’nin tarihsel ve toplumsal değişiminin bir ürünü olduğu kadar üreteni haline de gelmiştir. Gelişmesi, kırılmaları, bölünmeleri vb. pek çok gelişme tarihsel ve sosyolojik bir gerçeklik sınırlarında anlaşılabilir. Bu çalışmada Millî Görüş Hareketinin tarihsel ve sosyolojik kaynakları, imkanları, sınırları düşünce tarihi açısından tespit edilmeye çalışılacaktır.
Program Genel Sorumlusu
Program Yürütücüsü
Milli Görüş Hareketi Alt Alanı Yürütücüsü
Program Asistanı